IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи фондове залагат, че Великобритания пак ще привлича чуждестранни студенти

APG инвестира стотици милиони лири в студентски жилища в цялата страна

13:22 | 22.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

APG, един от най-големите пенсионни фондове в света, инвестира стотици милиони лири в студентски жилища във Великобритания заради очакването, че чуждестранните студенти ще се завърнат след овладяването на коронавируса, пише Financial Times.

Холандската инвестиционна компания осигурява около 75 на сто от средствата в съвместно дружество с капитал от 500 млн. паунда с компанията Scape, която строи и оперира студентски жилища. То ще доведе до изграждането на повече домове в Лондон, Манчестър, Бирмингам и Лийдс.

Британският пазар на студентски жилища предлага „много привлекателни възможности за инвестиции, които осигуряват на нашите клиенти дългосрочна стабилна възвръщаемост“, коментира Робърт-Ян Фуртс, ръководител на недвижимите имоти в Европа на APG Asset Management.

Институционални инвеститори като APG се насочиха през последните години към жилищните имоти, тъй като ги смятат за надежден източник на приходи в момент, когато възвръщаемостта от други класове активи като държавните облигации е близо до рекордно дъно.

Десетима нови инвеститори са навлезли на пазара във Великобритания през миналата година, казва Джеймс Ханмър, ръководител на отдела за студентски жилища в Savills. Това е ръст спрямо между трима и четирима в обичайна година. Американската компания за инвестиции в имоти Greystar обяви миналия четвъртък, че е купила пет студентски блока във Великобритания от компанията за частни капиталови инвестиции KKR в сделка за 291 млн. паунда.

Други проучват възможности за инвестиции, привлечени от доходността от около 4% в Лондон и 5% в други части на страната, отбелязва Ханмър.

„Сега инвеститорите се изместват от традиционните сектори като търговия на дребно и офиси към алтернативи, които включват построени по поръчка блокове с наемни жилища и студентски общежития“, допълва той.

„Набирането на такива пари в най-тежката икономическа среда потвърждава вярата на инвеститорите в този клас активи. Все още има голям капитал, търсещ доходност“, казва Том Уорд, основател и главен изпълнителен директор на Scape.

Scape има около 5 хил. легла във Великобритания, съсредоточени около Лондон. Около две трети от наемателите ú са чуждестранни студенти, казва Уорд. Паричната инжекция от APG ще позволи на компанията да се разшири в университетски градове извън столицата и да навлезе на традиционния наемен пазар със строителен проект в Гилдфорд.

APG прави инвестицията въпреки щетите за сектора заради пандемията. Много чуждестранни студенти остават в родината си, а разходите за възстановяване на сметките за жилището на местните студенти, които не могат да се върнат, са значителни.

Но дългосрочните перспективи пред висшето образование изглаждат по-благоприятни благодарение отчасти на демографските промени, които ще увеличат броя на хората на 18 години с около една четвърт до 2030 г.

Публикувани неотдавна данни от Службата за прием на студенти в университети и колежи, която обработва заявките, показаха, че над 306 хил. 18-годишни британци са кандидатствали за университет до крайния срок през януари за редовно обучение през тази година. Това е ръст с 11 на сто спрямо 2020 г. Университетите съобщават, че интересът от страна на чуждестранни студенти за идната година също е силен.

Правителството се отказа от символичната цел 50 на сто от младите хора да получат висше образование, а в Англия министерството на образованието насърчава промяна от университетите към последващо професионално образование с местна насоченост, така че по-малко студенти да напускат родния си град, за да учат.

Но Ник Хилман, директор на Института за политика в областта на висшето образование, казва, че популярният във Великобритания модел на учене, при който студентите живеят далеч от дома, вероятно ще се окаже „устойчив“.
„Често се удивявам колко оптимистичен е имотният сектор. Но с нарастването на броя на 18-годишните те имат причина да са уверени“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Тя хубаво ги привлича...а после къде ги реализира....или всички стават търговци или обслужващ персонал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още