IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите наеми в САЩ са трайна тенденция с последици за цялата икономика

През първото полугодие средната цена на наемите отвъд Океана е нараснала с 9,2%

10:43 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Юни и юли са месеците, в които се подновяват най-голям брой наемни договори. Обичаен наемател, подписващ договор това лято, ще плаща почти със сто долара повече на месец, сочат данни на Apartment List. Сезонната цикличност може да смекчи натиска върху търсенето по-късно тази година.

„Има голяма сезонност от гледна точна на продажби и цени на жилищата. Малко хора осъзнават, че много сходна сезонност настъпва и при наемите, тъй като повечето наематели ще се установят на ново място през лятото“, коментира Франк Нотафт, главен икономист в CoreLogic.

Данните за инфлацията, публикувани от Бюрото за трудова статистика, показват също ръст на цените на наемите макар и със значително по-бавен темп от данните за имотната индустрия. Част от разликата може да бъде обяснена с използваната в допитването методология, при която наемателите трябва да докладват цените само два пъти в годината.

Индексът за наемите BLS нарасна с 2,2% на годишна база през май. Данните на Apartment List показват скок на цените с 2,3% само през юни. За сравнение при предишни години наемите обичайно растяха с около 2% до 3% през първото полугодие, казва Крис Салвиати, икономист в компанията.

Интерес от Wall Street

Част от ръста на търсенето на наемни жилища се вписва в по-широкото разместване на пластовете на жилищните пазари, породено от пандемията, която накара много американци да търсят повече жилищна площ в покрайнините и в същото време направи закупуването на жилище невъзможно за мнозина.

В исторически план Wall Street не обръща особено внимание на наемния пазар, но сега забелязва тенденциите. Blackstone Group и KKR & Co. са сред компаниите, които инвестират в сегмента. Някои инвеститори купуват напълно нови жилища директно от строителя. Онлайн имотната платформа Fundrise придоби неотдавна проект със 121 жилища близо до Сан Антонио, щата Тексас.

Кризата с COVID-19 разширява и регионалните вариации на жилищния и на наемния пазар, които са локални по естеството си, като ограничава достоверността на данните на национално ниво. САЩ САЩ

В Ню Йорк, например, въпреки че наемите са нараснали с 4,7% през миналия месец, те все още са там, където бяха в началото на пандемията. Причината е, че в първите месеци на кризата се стигна до срив на наемите, тъй като хората се установяваха в не толкова гъстонаселени квартали. Малко скъпи пазари като Сан Франциско остават по-евтини, отколкото през март миналата година.

За сметка на това наемателите в повечето градове плащат значително повече, отколкото преди. В Сакраменто едностаен апартамент струва с около 200 долара повече на месец спрямо година по-рано, а в Бойзи скокът е с почти 270 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още