IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Зукърбърг е знаел за спорните практики за опазване на данните

Вътрешнофирмени имейли на социалната мрежа може да се превърнат в PR ужас

08:36 | 13.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поне някои вътрешнофирмени имейли, които вече са предоставени на агенцията, показват, че Facebook се бори със сивите зони по начина, по който трябва да се занимава с неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението.

В имейл от април 2012 г., който е привлякъл вниманието на регулаторите, основателят на Facebook е помолил служителите си да проверят за приложение, което твърди, че е изградило база данни, съдържаща информация за десетки милиони потребители на Facebook. Разработчикът е имал възможността да показва тази информация на други хора на собствения си сайт, независимо от настройките за поверителност на тези потребители във Facebook.

Зукърбърг е искал да разбере дали е възможно такова събиране на данни и дали Facebook трябва да направи нещо, за да попречи на разработчиците да показват тези данни, каза лицето.

Друг служител е отговорил на въпроса на Зукърбърг, като е пояснил, че е възможно и много разработчици да правят същото, но добавя, че това е сложен въпрос.

По това време мениджърите на Facebook бяха основно фокусирани върху увеличаването на потребителската база на компанията и добавянето на рекламодатели и изглеждаха по-малко усърдни в прилагането на своите правила за използване на данни, твърдят разработчици и бивши служители. Компанията многократно заяви, че твърде бавно е реагирала на въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот и сигурността.

Обменът на имейли е станал след обявяването на съгласието с търговската комисия, но преди то да влезе в сила. В постановлението се казва, че Facebook трябва да спазва настройките за поверителност на потребителя и да не споделя данни без изричното му разрешение. Ако то е било в сила по това време, натрупването на такива потребителски данни потенциално би го нарушило. Съобщението на Зукърбърг показва, че сякаш е знаел за това. 

Служителите на комисията проучват случая като част от разследването, пояснява източникът.

Цивилна санкция в размер на милиарди долари ще бъде рекорд за комисията, но тя е под натиск от страна на някои законодатели да издаде повече наказателни мерки или да повдигне въпроса публично, тъй като дори такава голяма финансова санкция няма да нарани особено технологичния гигант.

Някои служители на търговската комисия обсъждат и възможността  дали да посочат Зукърбърг като ответник в жалбата, която ще бъде подадена от агенцията като част от споразумение. Ако има документи, които предполагат, че Facebook и Зукърбърг конкретно не приемат сериозно регулаторните органи, това може да усложни тези дискусии. Няма данни, че някой от документите, предадени на комисията, показва това.

Facebook решително се противопостави на всички усилия да се държи Зукърбърг  лично отговорен за проблемите - като част от споразумение, твърдят хора, запознати с въпроса.

Алтернативата на търговската комисия да съди Facebook в съда крие рискове и за двете страни. Дори и да спечели, агенцията вероятно ще получи много по-малко парични санкции и оперативни промени във Facebook, отколкото би могла да спечели чрез споразумение, твърдят правни специалисти.

За Facebook съдебните спорове също са проблемни – те биха извадили наяве имейлите с участието на Зукърбърг и други висши ръководители, като по този начин може да се постави под съмнение подновения обществен ангажимент на компанията за неприкосновеност на личния живот.

Зукърбърг, който миналата година заяви, че е направил „огромна грешка“ с това, че не се е фокусирал върху поверителността на потребителите по-рано, говори за очертаване на нов път за Facebook. По-рано тази година той обяви, че компанията ще се насочи към криптирани и краткотрайни съобщения и ще подкрепи правителството на САЩ в налагането на защита на личните данни в съответствие със съществуващите европейски закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 4 години
Wall street journal вие открихте топлата вода бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още