IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлуенсърите на Wall Street печелят дори повече от банкерите

Някои от тях генерират по 500 хил. долара годишно, става ясно от анализ на Bloomberg

16:57 | 03.10.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	TikTok инфлуенсърът Остин Ханквиц.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

TikTok инфлуенсърът Остин Ханквиц. Снимка: Bloomberg L.P.

30-годишната Сакс започва кариерата си в комедията, работейки за телевизионния водещ Дейвид Летърман и продуцента на Saturday Night Live Лорн Майкълс. Да научи повече за парите е голяма битка за Сакс, но един от начините да се ориентира във финансовия свят е да го сравни с поп културата и клюките за знаменитостите. Използвайки същия подход, тя създава Mrs. Dow Jones през 2017 г., а последователите ѝ не спират да се увеличават. 

„Създадох това, от което имах нужда и от което другите хора също се нуждаят. Ако ме следвате, харесвате поп културата, така че споделяме един език“, казва Сакс. „Ако можете да разберете човешките отношения между две известни личности, тогава можете да разберете всяка финансова концепция“.

Четири години след пускането на Mrs. Dow Jones, Сакс сключва договор с агенция за таланти и изгражда екип от хора, включващ асистент и мениджър, които да ѝ помагат да договаря шестцифрените си сделки с компаниите. Преди две години пък започва да си партнира с Wealthfront.

„Тя е финансова поп звезда“, коментира Уок от Wealthfront. “Начинът, по който тя свързва всичко с поп културата, е толкова гениален“.

Сакс се възползва и от скорошното търсене на съдържание за лични финанси, като предлага курс на своя уебсайт Finance Is Cool. В понеделник нейните последователи ще могат да купят достъп до курс за 115 долара, който да ги научи как да управляват парите си. Сред поп културните референции в курса, Сакс използва героите от сериала „Приятели“, за да насочи последователите си към изграждането на фонд за спешни случаи.

Инфлуенсъри Инфлуенсъри

Снимка: Bloomberg L.P.

Парите на другите

Въпреки че социалните мрежи позволяват на компаниите да достигнат до младите потребители по-бързо от всякога, те трябва да са сигурни, че не работят с някой, който е несериозен и не борави правилно с информацията.

„Има толкова възможности за растеж“, коментира Ханли. „Няма достатъчно създатели на финансово съдържание, които да се възползват от възможностите, които се откриват, и няма достатъчно висококачествени създатели на финансово съдържание“.

Съдържанието, свързано с личните финанси, в социалните мрежи стана вирусно, защото предлага съмнителни и дори напълно грешни съвети, докато схеми за бързо забогатяване се опитват да привлекат начинаещи инвеститори. Това приема много форми, включително видеа как да станете милионер, продавайки легла за кучета в Amazon чрез дропшипинг, как използването на дебитна карта ви прави финансово безотговорни, как да „спечелите много пари“ при дневна валутна търговия и какви акции да купите и кога.  

Ето защо TikTok затегна правилата си. През май социалната мрежа заяви, че ще предприеме действия срещу създателите на съдържание, които публикуват спонсорирани видеа за финансови продукти и услуги без ясни обозначения. Компаниите все още могат да плащат на инфлуенсърите за публикации, а новите ограничения целят да се уверят, че създателите са прозрачни при разкриване на търговските си връзки.

Betterment твърди, че след това прехвърля цялото съдържание от TikTok инфлуенсърите си към Instagram и Instagram Reels. Ханквиц не е сключил ново споразумение с компанията за TikTok видеа оттогава. Wealthfront твърди, че оптимизира други канали, като YouTube и Instagram, и вместо това разчита предимно на платената рекламна платформа на TikTok, вместо на публикациите на инфлуенсъри.

Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Там пък развъждането на баламите е национален приотитет и висша американска добродетел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
мхм , още един евреин благодетел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Браво.След като институционализираното образование не предприема нищо, за да подобри финансовата грамотност на младите хора, мога само да приветствам хора като господин Ханквиц.Дано скоро се появи и български такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
А там, дето все сънуват, че руснаците им влияят на изборите и опикаването на тоалетните има ли балами или са все сериозни хора? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
те баламите са най-много там където все сънуват кошмари, че американците ги превземат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
като има балами , има и инфлуенсъри ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още