IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлуенсърите на Wall Street печелят дори повече от банкерите

Някои от тях генерират по 500 хил. долара годишно, става ясно от анализ на Bloomberg

16:57 | 03.10.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	TikTok инфлуенсърът Остин Ханквиц.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

TikTok инфлуенсърът Остин Ханквиц. Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като измамното съдържание и дезинформацията се разпространяват бурно и неконтролируемо, финансовите корпорации търсят качествени създатели на съдържание и въвеждат сериозни процеси за проверка.

Екипите на Betterment, следящи за спазване на законовите изисквания, преглеждат внимателно текстовете на своите партньори в социалните мрежи. След това инфлуенсърите снимат видеата си и ги изпращат обратно за втора проверка. Wealthfront твърди, че прави големи проверки на историята на самите инфлуенсъри, с които иска да си партнира, преди да сключи каквито и да било договори с тях. Освен това включва клаузи в договорите, които позволяват на Wealthfront да ги анулира, ако авторите нарушат определени условия.

Инфлуенсъри Инфлуенсъри

Снимка: Bloomberg L.P.

Законът в САЩ, уреждащ работата на финансовите инфлуенсъри, е Законът за инвестиционните съветници от 1940 г. Той определя какво се определя като инвестиционен съвет и кой трябва да се регистрира в държавните и федералните регулатори, за да го предоставя. Но има едно изключение, което намалява риска за инфлуенсърите според Джошуе Ексаланте Троеш, регистриран финансов съветник и основател на Proposeful Strategic Partners: нерегистрираните лица могат да предлагат финансови съвети, ако го правят за масово ползване.

Според него на това правно изключение разчитат много хора, докато не се стигне до съдебно дело. „В крайна сметка Комисията по ценните книжа и фондовите борси или щатът, който преследва в съда инфлуенсъра за нанесени вреди над гражданите, ще определи дали той отговарят на условията на изключението или не“.

И все пак всеки, който е пострадал от финансови съвети онлайн, може да заведе граждански иск, твърди Ескаланте Троеш. Но дали ще бъде наложено наказание, ще зависи от регулаторите и от щата, в който се намират.

Разпространението на лична дезинформация в TikTok и търсенето на сериозни финансови съвети са това, което 27-годишната Вивиан Ту, бивш трейдър в JP Morgan, вярва, че е направило акаунта ѝ YourRichBFF толкова популярен веднага след създаването му. Тя публикува първия си видеоклип на 1 януари, казвайки на потребителите в TikTok, че ако търсят профил, който да им помогне да получат честни съвети за финансова грамотност, това е той. За една нощ видеото събира над 1 млн. гледания, а в за седмица акаунтът трупа 170 хил. последователи.

Инфлуенсъри Инфлуенсъри

Снимка: Bloomberg L.P.

Не след дълго финансовите институции забелязват това. Wealthfront, Credit Karma, FinTron Invest, Insurify и Tastyworks са сред нейните приблизително десетина спонсора. Тя има над половин последователи в TikTok в момента и получава между 3000 и 4000 долара на публикация. За някой, който има работа на пълно работно време, това е голям ангажимент, казва тя. Извън нормалната си работа, тя прекарва между 10 и 15 часа седмично в управление на акаунта си.

„Това беше много извън нормата. Някои хора правят видеоклипове с месеци и нямат подобен обхват“, твърди Ту. „Беше по времето, когато хората получаваха правителствените стимули и мислеха за пари повече от обикновено. Смятам, че също така на хората им беше омръзнало да виждат толкова дезинформация“.

И все пак в описанието си в TikTok тя предупреждава, че видеоклиповете ѝ „НЕ СА ФИНАНСОВИ СЪВЕТИ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Там пък развъждането на баламите е национален приотитет и висша американска добродетел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
мхм , още един евреин благодетел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Браво.След като институционализираното образование не предприема нищо, за да подобри финансовата грамотност на младите хора, мога само да приветствам хора като господин Ханквиц.Дано скоро се появи и български такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
А там, дето все сънуват, че руснаците им влияят на изборите и опикаването на тоалетните има ли балами или са все сериозни хора? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
те баламите са най-много там където все сънуват кошмари, че американците ги превземат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
като има балами , има и инфлуенсъри ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още