IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta предприе пореден кръг на съкращения, засегнати ще са около 6000 служители

Ако компанията на Марк Зукърбърг се придържа към собствените си планове, това ще е последната засега вълна от съкращения

09:16 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В сряда Meta започва поредния си кръг от съкращения, които се очаква да засегнат около 6000 души. Тези съкращения са част от така наречената "Година на ефективност", в която Meta се преструктурира силно, за да спести пари и да подравни организационната си структура.

Служителите са знаели, че съкращенията предстоят. Основателят и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг обяви в публикация в блога си през март, че ще съкрати 10 хил. работни места в два кръга от съкращения в края на април и края на май, въпреки че Meta вече премахна 11 хил. длъжности през ноември. Съкращенията тази седмица са насочени предимно към бизнес позиции, докато тези през април засегнаха техническите екипи. Meta също така спря набирането на персонал за около 5000 свободни позиции. Общо около 21 хил. души са загубили работата си в Meta, което намалява броя на служителите на компанията в световен мащаб с около една четвърт от ноември насам, когато компанията, известна преди като Facebook, имаше около 87 хил. служители, припомня TechCrunch. 

“Откакто намалихме работната си сила миналата година, един от изненадващите резултати е, че много неща се случват по-бързо", написа Зукърбърг в своя блог през март. „В ретроспекция мога да кажа, че подцених непреките разходи за проекти с по-нисък приоритет".

След като хиляди членове на екипа напускат компанията, настроението в Meta е разбираемо минорно. Служителите чакат със затаен дъх от месеци, за да разберат дали ще останат без работа, а ако уволнението не е и без това достатъчно стресиращо, за някои служители това може да означава загуба на правото за здравни грижи или работна виза.

Междувременно през миналата година Meta похарчи 13,7 млрд. долара за Reality Labs - отдела за разработки на метавселената. Инвеститорите бяха скептично настроени към настояването на Зукърбърг, че виртуалната и смесената реалност ще задвижат следващата граница на социалната връзка, но той настоя за този акцент.

„Създаде се мнение, че по някакъв начин се отдалечаваме от фокуса върху визията за метавселената, така че искам само да кажа предварително, че това не е точно така", каза Зукърбърг в разговора за тримесечните резултати през миналия месец. „Фокусираме се върху изкуствения интелект и метавселената и ще продължим да го правим“. 

Изкуственият интелект наистина е залегнал в изследванията на Meta в областта на AR и VR. ИИ също така подпомага модерирането на съдържанието, алгоритмичните социални канали и други ключови аспекти на технологията на Meta. Но докато ИИ продължава да властва като любимата модна дума на Силициевата долина през последните седмици, компанията продължава да интегрира тази технология в утвърдени части от бизнеса си.

Само през последния месец Meta представи свой собствен инструмент за генеративно кодиране на изкуствен интелект, както и инструмент за рекламодатели, наречен AI Sandbox. В по-дългосрочен план Meta работи по собствени чипове и суперкомпютър за подпомагане на мащабни изследвания в областта на ИИ. Тази инициатива може да помогне на Meta да се конкурира с компании като Microsoft и Google, които разполагат с подобни собствени суперкомпютри.

Ако Meta се придържа към гореспоменатите си планове, това би трябвало да е последният кръг от масови съкращения в Meta за момента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още