IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google иска да публикува детайли за исканията за информация

Концернът иска да изчисти репутацията си, която пострада покрай скандала с подслушванията в САЩ

12:38 | 19.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google иска да публикува детайли за исканията за информация

Американският онлайн концерн Google е помолил официално властите за разрешение да публикува по-точна информация за секретните заявки за данни, отправени към него. По този начин компанията иска да изчисти името си в скандала за програмата за подслушване и следене на кореспонденцията  Prism, използвана от американската агенция за национална сигурност (NSA), предава AFP.

Говорител на Google заяви, че компанията е отправила искането си във вторник към специален съд във Вашингтон, който е отговорен за контрола на разузнавателния мониторинг на електронните съобщения. Концернът се позовава в иска си на Първата поправка на Конституцията на САЩ, която защитава свободата на словото. 

Google вече публикува сведения за общия брой заявки на съдебни органи и органите по сигурността. Въпреки това обаче засега е забранено споделянето на детайлирана информация за разузнавателната информация.

"По-голямата прозрачност е необходима", заявява групата. "Ето защо ние поискахме от Съда за наблюдение на международното разузнаване да ни разреши да публикуване отделните искания за информация и да разграничим исканията, свързани с националната сигурност, от останалите". Репутацията на Google е пострадала от "неверни и подвеждащи" съобщения в медиите, поясни още той.

Припомняме, че британският Guardian и американският Washington Post разкриха съществуването на програмата Prism, с чиято помощ NSA шпионира огромен брой от личните данни на потребителите на редица интернет компании. Концерните от своя страна отричат, че органите разполагат с пряк достъп до сървърите им. Данните се предоставяли само на базата на съдебни решения.

Също засегнатите компании Yahoo, Microsoft, Facebook и Apple вече публикуваха информация за исканите от тях данни. Все пак те предоставиха само преглед на цялата информация, предоставена на американските власти, без да конкретизират броя на разузнавателните запитвания.  

Facebook вече съгласува с Министерството на правосъдието разрешение в крайна сметка да публикува броя на исканията. Така се оказва, че през втората половина на 2012 г.  американското правителство е изпратило между 9000 и 10 000 заявки за информация, които са били за 18 000 – 19 000 потребителски адреси. Като цяло Facebook има над 1,1 милиарда потребители по целия свят. В Microsoft през втората половина на 2012 г. властите  са поискали данни за приблизително 31 000 адреси на клиенти. 

Калифорнийският технологичен концерн Apple последва примера на Microsoft и Facebook и предостави данни за броя искания за достъп до потребителски данни от страна на американското правителство. За шестте месеца между декември 2012 г. и май 2013 г. в компанията са постъпили между 4 000 и 5 000 искания за предоставяне на потребителски данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още