fallback

Истинската заплаха за златото може да се окаже виртуална валута

Ако металът не е алтернатива на парите, то от него ще правим само накити и нищо друго

14:14 | 11.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кои са заплахите пред цената на златото в дългосрочен план?

Може да са увеличаващите се лихвени проценти, които ще повишат разходите по държането на активи, които не ни носят никакъв доход. Или пък това може да е дефлацията – ако цените започнат да падат, парите ще ни бъдат още по-ценен актив. А може би е възраждащият се долар – американската валута набира все по-голяма сила. И в този случай златото няма да е толкова търсена алтернатива за спестяване.

Според Market Watch определено в краткосрочен план тези фактори се отразяват на цената на златото и обясняват защо през последните три месеца тя пада. В средносрочен и дългосрочен план обаче влияние върху цената на златото може да окаже придобиващата все по-голяма популярност дигитална валута биткоин (bitcoin). Защо? Защото златото беше единствената алтернатива на книжните пари. А сега ценният метал среща съпротивата на новата дигитална валута. А има ли конкуренция, това сваля цената на всеки продукт.

Цената на златото се движеше в различни посоки през последните три години. През 2011 г. тя достигна до 2000 долара за тройунция заради заплахата от обезценяване на еврото. От тогава до днес цената варира от 1200 до 1300 долара. През последните три месеца бяхме свидетели на драматични спадове. Това е достатъчно да твърдим, че благородният метал вече е на меча територия.

Това се дължи на влиянието на краткосрочните фактори. Кризата в Европа поутихна. Централните банки изглежда са готови да намалят „печатането“ на пари. Доларът укрепва своите позиции. Инфлацията пълзи нагоре. Инвеститорите виждат, че световната икономика се връща към нормалното си състояние и затова продават злато. Това още повече смъква цената му.

Обаче това не означава почти нищо. Цените винаги се движат нагоре или надолу. От друга страна значението на дигиталните валути непрекъснато расте.

И наистина – за биткоин има още време, докато се превърне в сериозна валута. Дигиталната валута е още в началния си стадий на развитие. Тя не подлежи на регулации. Изграденото й доверие е колкото доверието у пазара на ценни книжа в Зимбабве. Но бавно и стремително се изкачва по стълбицата на финансовия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
fallback