IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крис Георгиев: Все повече млади хора мислят за стартирането на собствен бизнес

Слабата запознатост със световните тенденции и слабите комуникационни умения са сред най-големите проблеми на стартиращите предприемачи

08:24 | 29.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Крис Георгиев:&nbsp;Опитахме се да научим студентите си как да валидират идеите си.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Крис Георгиев: Опитахме се да научим студентите си как да валидират идеите си. Снимка: Личен архив

Очаквахте ли толкова голям интерес още от първото издание на академията?

Честно казано не, макар и да съзнавахме нуждата от такава инициатива. Благодарение на подкрепата на VIVACOM, Superhosting и Telerik обучението беше безплатно за участниците. VIVACOM Art Hall е прекрасно място в центъра на София, с всички удобства за успешен формат. Предоставихме наистина качествен курс, като адаптирахме подобни курсове на Stanford University и няколко онлайн курса на Стив Бланк.

Кои са най-интересните идеи, които бяха представени?

Четири са идеите, които счетохме, че имат потенциал за развитие и които получиха възможността да бъдат презентирани пред представители на LAUNCHub и Eleven.

Сред тях бяха „Smart Money“ на Стойне Василев – игра, която по забавен начин възпитава децата как да печелят, спестяват и инвестират бюджета си в бъдеще. Играта е с образователен и социален характер и дава полезни знания, допринасящи за финансова и бизнес грамотност.

Друга отличена от нас идея беше онлайн платформата konsultanti.bg нa Любослав Любенов, чиято идея е да събере на едно място експерти от различни области за целите на бизнеса.

Кои бяха акцентите при работата с участниците в Академията?

Една от целите ни беше да преодолеем слабата им запознатост с тенденциите в световен мащаб и оттам изоставането по отношение на  иновативните идеи. Опитахме се да научим студентите си как да валидират идеите си и да елиминират такива, които предварително са обречени на неуспех. Това мисля, че беше и най-ценният урок за нас и студентите ни, макар и понякога доста болезнен.

Вторият проблем, който открихме в процеса на работа и се опитахме да преодолеем, са слабите комуникационни умения. В училище и в университета не ни учат как да говорим пред публика, как да презентираме, как да бъдем по-убедителни. Целта ни беше да вдъхнем увереност в студентите и за краткото време, с което разполагаме, да им предоставим възможности, чрез които да се преборят със своите притеснения. Просто някой трябва да им покаже как! Мисля, че ние успяхме в това отношение.

Веднага след първата StartUP Academy, започна записването за следващото издание на курса, което стартира през ноември. Какво ново сте подготвили за него?

Второто издание ще бъде с още по-силно адаптирана към нашата действителност програма. Специално внимание ще обърнем на това как да валидираме идеята си, как да изградим успешен екип и какви качества трябва да развива предприемачът, за да успее. Поканили сме като лектори доста познати в стартъп общността имена, но ще ги запазим в тайна засега.

Имат ли младите хора у нас развит предприемачески дух?

Определено мисля, че все повече млади хора се замислят за стартирането на собствен бизнес. Разбира се, рисковете са големи. Една такава стъпка е свързана и с доста голяма доза смелост – да се откажеш от сигурна и добре платена работа, да бъдеш понякога укоряван от близки и познати, че си губиш времето и т.н. Оптимист съм, че все повече млади хора ще поглеждат към предприемачеството като инструмент не само да живеят по-добре, но и да променят страната ни, а защо не и света. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Младите хора нямат опита, но ще се научат, ако имат желанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
nikolait
преди 10 години
много високопарни приказки, пък накрая отличили проекти, които нямат никакво значимо финансово измерение. Да не говорим, че и двете идеи са скучни и банални. Но няма лошо нека продължават с нещата. Само не разбрах защо бизнес плановете са отживелица и как едно нещо ще го реализираш, ако не можеш да го структурираш и аргументираш писмено и процедурно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Чудесен проект.Докато има подобни инициативи ще има надежда и за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
yonko_chuklev
преди 10 години
Определено (y)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
galin_e
преди 10 години
Браво за Академията !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още