IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е Рос Улбрихт?

Арестуваният с обвинение за пране на пари милионер "винаги е бил изряден и не е имал проблеми със закона", твърди брат му

11:32 | 07.10.13 г.
Кой е Рос Улбрихт?

Ако попитате семейството на Рос Уилям Улбрихт, те едва ли биха го описали като престъпен гений, пише Forbes.

"Той е изключително умно и талантливо момче", твърди неговият брат Травис Улбрихт. "Винаги е бил изряден и никога не е имал проблеми със закона, поне доколкото аз знам".

Според ФБР обаче Рос Улбрихт е собственик и ръководител на Silk Road - анонимен пазар за наркотици, който от създаването си в началото на 2011 г. е генерирал приходи за около 1,2 млрд. долара. Миналата седмица ФБР арестува Улбрихт в обществена библиотека в Сан Франциско. 29-годишният мъж е обвинен в пране на пари, трафик на наркотици, заговор и компютърна измама.

В иска, подаден в съд в Ню Йорк, Улбрихт е описан като прословут престъпник, който умишлено нарушавал закона, създавайки и подържайки анонимен онлайн базар за наркотици и призовавайки към убийството на човек, заплашил да разкрие имената на потребителите на сайта.

Според иска Улбрихт, който се подвизава в онлайн пространството като Dread Pirate Roberts, е натрупал 80 млн. долара от комисиони от поддържането на сайта, който бе затворен от ФБР миналата седмица.

Роднините на Улбрихт твърдят, че са нямали абсолютно никаква представа с какво се е занимавал и са шокирани от разкритията. В интервю за The Verge близкият му приятел Рене Пинел заявява, че е смятал, че Улбрихт се изхранва от търговия с биткойни.

Улбрихт е роден в Тексас и се мести да живее в Сан Франциско през есента на 2012 г. В профила си в LinkeIn посочва като своя професия "инвестиционен съветник и предприемач", въпреки че не се споменава какво работи в момента.

Учил е физика в Университета в Тексас, Далас, където според роднините му е получавал пълна стипендия. Оттам продължава магистърската си степен е Държавния университет в Пенсилвания. Докато учи там е политически активист. Член е на местната група на Либертарианците и участва в дебати, документирани в университетския вестник.

"За тази цел създавам икономическа симулация, за да покажа на хората от първо лице какъв би бил животът в свят без системна употреба на сила", отбелязва той на страницата си в LinkedIn, без да споменава имена или организации, с които е свързан.

В края на 2012 г. напуска дома на родителите си в Остин, Тексас и пристига в Сан Франциско. Мести се да живее при Пинел, за да създаде компания. В обвинението срещу Улбрихт се твърди, че е започнал да работи по Silk Road през януари 2011 г.

Именно по това време посещава интернет кафене, като често използва безжичната връзка в заведението, за да влиза в личния си имейл, който ФБР по-рано е свързал с профила му в Silk Road.

След като се мести в друга къща в Сан Франциско, Ултрихт приема различно име, като казва на двамата си нови съквартиранти да го наричат "Джош", твърдят от ФБР.

Плаща месечния си наем от 1000 долара в брой, прекарва повечето си време на компютъра вкъщи. След като се опитва да си самоизпрати фалшиви лични документи, през юли Улбрихт е посетен в новото си жилище от имиграционни и митнически служители, на които разкрива истинстката си самоличност.

Въпреки че няма данни за връзки със Silk Road по онова време, ФБР продължава а го следи. Така идва и арестът в държавната библиотека в Сан Франциско, откъдето Улбрихт използва интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още