IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Холандия взима Google на мушката

Онлайн компанията е използвала лични данни, без да уведоми потребителите или да иска разрешение

12:27 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Холандия взима Google на мушката

Американският технологичен гигант Google си има проблеми и с холандските власти. Интернет концернът е заплашен от солидна глоба заради нарушение на законите за защита на личните данни, заяви холандският орган за защита на данните College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Припомняме, че по същата причина Google е мишена на властите из целия континент. 

Онлайн компанията е използвала лични данни в редица услуги, включително при уеб търсенето и видео портала YouTube, без да уведоми потребителите, или да иска предварително разрешение, твърди органът. "Google плете една невидима паяжина от нашата лична информация без наше съгласие", каза директорът на CBP Якоб Констам. „И това е забранено от закона".

Google е била поканена на изслушване, за да се вземе решение относно това дали срещу търсачката няма да бъдат взети по-нататъшни мерки, заявява органът, цитиран от Ройтерс. На компанията може да бъде наложено и парично наказание. Въпреки това СВР не пояснява какво би било евентуалното му измерение.

Американският концерн е подложен на щателни проверки в цяла Европа заради практиките му за поверителност. Органите на няколко страни, включително на Германия, Италия и Испания, в момента разследват бизнес практиките на Google. В Испания компанията е заплашена от санкция в размер на до 1,5 милиона евро, в Италия глобата може да е над 1,2 млн. евро, а в Германия – 1 милион евро.

През септември френският орган за защита на данните стартира дело срещу Google, което също може да доведе до налагане на санкция. Google не спази отпуснатия тримесечен гратисен период, в който трябваше да коригира своите практики за обработка и съхранение на потребителските данни към законните изисквания на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още