IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските технологични гиганти призоваваха Обама за реформи в разузнаването

Някои от най-големите компании в сектора са загрижени за доверието на потребителите си

10:12 | 18.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обама и мениджърите по време на срещата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама и мениджърите по време на срещата. Снимка: Ройтерс

Компаниите са все по-загрижени за вредните за бизнеса ефекти от разкритията. Доставчикът на мрежови компоненти Cisco посочи при обявяването на разочароващите финансови данни за последното тримесечие, че една от причините за това са именно станалите обществено достояние данни за шпионажа. Те може би са накарали някои клиенти да прекратят проекти и да направят повторна проверка, заяви тогава Робърт Лойд, мениджър продажби в Cisco.

IBM пък трябва да се погрижи за дело, заведено през последните дни от акционери, които вярват, че сътрудничеството на компанията с американската Служба за национална сигурност (NSA) ще навреди на инвеститорите. Пред американския конгрес IBM се е застъпил за закон, който да му позволява да предоставя данни на клиенти в Китай и други страни на NSA. По този начин компанията се е престорила, че защитава своята интелектуална собственост, според обвинителния акт на пенсионния фонд на Бейтън Руж. В Китай обаче това е оказало изключително негативен ефект върху хардуерния бизнес. Китайските компании са се страхували да не бъдат шпионирани от IBM по поръчка на NSA.

Компании като Facebook, Google или Yahoo междувременно също се опитват да спечелят отново доверието на потребителите.

От юни насам документите на Сноудън осветлиха редица акции и похвати на NSA и на съюзническите тайни служби. Така например стана ясно, че агенцията наблюдава очевидно не само масови е-мейли и телефонни обаждания на хора по целия свят, но също така е подслушвала дори лидери на приятелски страни, включително германския канцлер Ангела Меркел.

В Германия и други страни нараняването на неприкосновеността на личния живот на милиони граждани предизвика силно възмущение. Но и във вътрешнополитически аспект Обама е все по-силно подложен на натиск. В понеделник федерален съд за първи път открито постави под съмнение конституционността на практиките на NSA. Съдът във Вашингтон оценява системното подслушване на телефоните от страна на тайните служби като сериозни нарушения на неприкосновеността на личния живот на гражданите на САЩ.

Решението обаче е предварително, за да се даде възможност на правителството за обжалване. За януари Обама е заявил реч, в която ще представи резултатите от своя преглед на разузнавателните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още