IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският Google започна нова битка с Android

Търсачката Yandex иска да окупира мобилните устройства в страната

15:03 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заедно с основателя на Yandex Аркадий Волож. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заедно с основателя на Yandex Аркадий Волож. Снимка: Ройтерс

В Русия повечето хора не използват Google, а местната интернет търсачка Yandex. Тя е предпочитана от 62% от потребителите, докато Google се радва на интерес от едва 27 на сто от тях, сочи проучване на анализаторите от IDC.

Тенденцията към преминаване към мобилни устройства е валидна и в Русия и Yandex иска да задържи позициите си пред американския интернет гигант. Ето защо, компанията подписа споразумение с конкурентната на Google компания – Microsoft, по силата на който всички смартфони, базирани на Windows, ще използват по подразбиране приложението на Yandex. Неотдавна подобна сделка руснаците сключиха и със Samsung, които започнаха да предлагат телефоните си, използващи операционната система Bada с инсталирана апликация Yandex. От публикацията на Bloomberg става ясно, че става въпрос единствено за устройствата, които се продават на руския пазар.

Използвайки репутацията си сред потребителите, Yandex e способна да повлияе на целия пазар на смартфони в Русия, като експерти очакват допълнителен отлив на клиенти на Android базирани устройства. Нещо повече, от руската компания обявиха, че са сключили споразумение и с производителите Huawei и Explay, които произвеждат телефони, използващи Android – операционната система на Google. Те обаче също са се съгласили да инсталират приложението на Yandex и да го предлагат като основно на своите руски клиенти.

Продажбите на Android базирани телефони в Русия надминаха 14 милиона единици през миналата година, заемайки 80% от пазара на смартфони в страната, сочи проучване на анализаторите от IDC. Делът на Huawei и Explay е едва 6%.

Имайки предвид доминацията на Yandex в Русия, изобщо не е учудващо, че много от потребителите биха се подразнили, ако новият им Android телефон ги помоли учтиво да въведат потребителско име и парола, за да може да синхронизира профилите им в Gmail (електронната поща на Google).

Android е отворена платформа, която производителите на мобилни устройства могат да използват свободно. Въпреки това обаче, компаниите се оплакват, че мобилните приложения на Google са с приоритет в устройствата. През миналата година Европейската комисия започна да разглежда лицензионните сделки на Android, като според Financial Times разследването продължава.

Повече за Google вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още