IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Мобилният трафик ще нарасне 10-кратно за пет години

Още в края на 2015 г. според Ericsson на Земята ще има повече безжични устройства, отколкото човешки същества

16:39 | 04.06.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Графика на деня: Мобилният трафик ще нарасне 10-кратно за пет години

Силен ръст на трафика на данни от мобилни устройства предвижда шведският технологичен концерн Ericsson в последния си доклад Mobility Report.

За следващите пет години, тоест до 2019 г., се очаква обемът на тези данни да се увеличи десетократно. Причината според производителя на мрежово оборудване е сериозното увеличаване на броя на безжичните устройства, повишената употреба на смартфони, както и пускането в експлоатация в някои страни на по-бързи мрежи с LTE технология.

Още в края на 2015 г. според Ericsson на Земята ще има повече безжични устройства, отколкото човешки същества. В края на първото тримесечие на 2014 г. броят на устройствата е 6,8 млрд. (93% от населението на света), а до 2019 г. ще нарасне до най-малко 9,2 милиарда броя.

Това не означава, разбира се, че всеки ще има поне по един мобилен телефон. За растежа до голяма степен е отговорна комуникацията между машините, или т. нар. Machine to machine (M2M) трансфер. Според доклада през 2013 г. около 200 млн. машини, оборудвани с безжичен достъп, комуникират една с друга (M2M). Те използват предимно 2G технология (GPRS). До 2014 г. обаче според Ericsson по-голямата част от тях ще използват вече 3G или 4G мрежа.

Но и използването от хора нараства - в областта на мобилните широколентови услуги например ръстът е от около 35 процента годишно. През първото тримесечие на 2014 г. според Ericsson има 2,3 млрд. потребители на мобилни данни, от които около 240 млн. ползват LTE мрежи (4G). През 2013 г. в света е имало само 35 млн. потребители на LTE. До 2019 г. Ericsson очаква, че 80 процента от всички потребители на мобилни телефони също ще имат достъп до мобилна широколентова връзка, от която на LTE ще се падат 30%.

Всичко това е свързано и с факта, че се продават все по-малко конвенционални телефони. През първото тримесечие на 2014 г. около 65% от всички продадени телефони са смартфони. Година по-рано този дял е бил 50%. Въпреки ръста в продажбите обаче все още проникването на смартфони възлиза на 35%. 

Расте и потреблението. Докато през 2013 г. всеки потребител средно на месец е ползвал по 650 мегабайта мобилни данни, през 2019 г. според Ericsson потреблението ще достигне 2,5 гигабайта. 

За Европа компанията очаква до 2019 г. покритието с LTE да достигне до 80% от населението. В действителност обаче тогава технологията ще се ползва от 30% от населението на Стария континент.

Разпределение на мобилните данни по вид на услугата. Източник: Ericsson


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
triabvami
преди 9 години
Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://***.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
triabvami
преди 9 години
Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://***.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
triabvami
преди 9 години
Други изследвани биологични ефектти от продължително излагане на нейонизиращи микровълнови полета генерирани от WiFi и др. Комуникационни (GSM) устройства. Под биологично въздействие се подразбира появата на биохимични ефекти, психологични и поведенчески реакции на организма, тъканите и клетките под действие на нейонизиращо лъчение: главоболие, световъртеж, нарушения на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил, повишена уморяемост, нервност, раздразнителност, сърцебиене, болки в крайниците, болки в ставите, болки в гърдите, нарушенo кръвно налягане, затруднено дишане, храносмилателни проблеми, обща слабост, загуба на памет и концентрация, нарушена нервна система, внезапна умора, катаракт на очите, болки в сърдечната област, сърдечносъдови заболявания, увреждания на плода, вродени дефекти, спонтанен аборт, стерилитет, биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан, левкемия, детската левкемия, меланом на кожата, мозъчен тумор и рак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
triabvami
преди 9 години
Много тревожна новина.Когато GSM-те и WiFi у-ва (рутери), за първи път бяха проектирани и внедрени в употреба (в България - през 90-те години), имаше огромна полза, но никой все още не разглеждаше влиянието им от продължителната употреба върху човешкото тяло. Когато много от нас започнаха значително да използват мобилни устройства, множество проблеми започнаха да се появяват във връзка с всекидневната им употребата. При справянето с всеки риск за здравето и безопасността, първата стъпка е да се разбере характера и мащаба на проблема.След като повече се знае за дадени опасности, могат да се предприемат действия за премахване, намаляване на рисковете, доколкото е разумно и възможно.То е във наш собствен интерес, да мислим за рисковете всеки път, когато сме изложени на тези вредните фактори. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://***.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Ох значи съвсем скоро ни предстои преминаване на IPv6. Крайно време е да спра да се излежавам и да го изуча:).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още