IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията с домашно забавление в САЩ бележи спад

Приходите от гледане на филми у дома намаляват

13:17 | 07.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: The LEGO Movie Facebook page</em></p>

Снимка: The LEGO Movie Facebook page

Холивудският бизнес с домашно забавление отново пое в грешна посока. След две години на скромен растеж, приходите от гледане на филми у дома в САЩ отбелязаха спад с 1,8%, достигайки 17,8 млрд. долара през 2014 г., сочат данни на Digital Entertainment Group.

Лошите резултати миналата година са причинени от продължаващия спад в продажбите и наемането на физически копия на DVD-та, както и изненадващия спад в наемането на видео по заявка (VOD), пише Wall Street Journal.

След дългогодишен растеж наемите на видео по заявка през кабелните, сателитните и интернет доставчиците спаднаха с 6,7% до 1,97 млрд. долара миналата година.

"Пазарът на видео по заявка е толкова голям и важен... Толкова е ключов, че трябва да го накараме да започне да расте отново“, твърди Рон Сандърс, президент на подразделението за домашно забавление на Warner Bros.

Сред промените, които могат да дадат тласък на VOD, Сандърс посочва, че може да се заложи на по-прости потребителски интерфейси и още много други опции за наемането и гледането на филми на преносими устройства.

Приходите от домашни развлечения нараснаха с по-малко от 1% през 2013 г. и 2012 г.

Ръководителите на филмовите студиа обвързаха спада през 2014 г. със слабите бокс офис резултати на вътрешния пазар миналата година.

Ако филмите не са привлекли вниманието на хората в кината, ще има и по-малко търсене за гледането им у дома. Приходите в бокс офис класацията в Северна Америка през 2014 г. достигнаха 10,35 млрд. долара, отбелязвайки 5% спад спрямо 2013 г., когато бяха 10,92 млрд. долара, сочат данни на Retrak. Това е най-лошият резултат от 2011 г. насам. Пълните данни за годината все още не са на разположение.

Продажбите на DVD и Blu-ray дискове отбелязаха спад с 11% през 2013 г., тъй като потребителите продължават да се отказват от физическите носители.

Най-добрата новина за филмовата индустрия е, че тя се радва на 30% растеж в дигиталните продажби, които миналата година достигнаха 1,55 млрд. долара. Продажбите на филми от интернет компании като Apple и Comcast представляват най-печелившите сделки, свързани с домашното забавление. Ето защо студиата се фокусират върху растежа в тази посока.

За да стимулират дигиталните продажби, студиата редовно пускат заглавията си първо за продажба в интернет, а едва след това ги предлагат на DVD и VOD.

Най-популярното заглавие в категорията „забавление в дома“ през 2014 г. се оказа анимацията на Walt Disney “Замръзналото кралство“. След нея се нареждат „Игрите на глада: Възпламеняване“ на Lions Gate Entertainment Corp., “ЛЕГО: Филмът“ на Warner Bros., „Хобит: Пущинакът на Смог“, на Warner, както и „Пазители на Галактиката“ на Disney. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още