IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google губи своя главен финансов директор

Напускането на Патрик Пише е неочаквано и оставя известна несигурност по отношение на управлението на разходите, твърди анализатор

08:55 | 11.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Напускането на&nbsp;Патрик Пише е неочаквано. Снимка: архив Ройтерс</p>

Напускането на Патрик Пише е неочаквано. Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Google губи топ мениджър в лицето на главния финансов директор Патрик Пише, който е подал оставка, съобщава Ройтерс, позовавайки се на задължителното съобщение на компанията до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Все още не е известно кога на практика Патрик Пише ще прекрати да изпълнява своите задължения. Той е предложил помощта си при избора на свой наследник, който трябва да бъде взет до шест месеца. Първоначално не бяха известни повече информация и причини за решението на мениджъра. По-късно обаче Financial Times писа, че като причина за оттеглянето си Пише е посочил желанието си да бъде повече време със своето семейство. Мениджърът работи за компанията от 2008 г. насам. Преди това е бил зает в телекомуникационния бранш.

Анализатори коментират, че на Google ще е необходима около половин година, за да може да намери заместник на досегашния си директор.

След новината за неговото оттегляне акциите на Google паднаха с 1% до 555,01 долара в извънборсовата сесия в Ню Йорк. По-рано в редовната търговия книжата се обезцениха с 2,5 на сто до 559,85 долара. 

Google осъществи някои от най-големите си придобивания по време на управлението на Пише, включително на Nest Labs Inc за 3,2 млрд. долара и мобилния бизнес на Motorola, който купи за 9,8 млрд. долара и по-късно продаде на части. Цената на акциите на Google се повиши повече от два пъти по време на неговото управление.

"Напускането на Пише, който по-рано работи за Bell Canada, е неочаквано и оставя известна несигурност по отношение на управлението на разходите в Google", заяви за Bloomberg Саид Бен Шахтър, анализатор в Macquarie Securities USA Inc.

"Служителите бяха положително настроени към него“, казва Шахтър. „Той свърши фантастична работа. Като цяло смятам, че той бе толкова отворен, колкото може да бъде и самият Google".

В последно време редица топ мениджъри обърнаха гръб на компанията. През юли 2014 г. изненадващо компанията напусна главния оперативен директор Никеш Арора – близък приятел на съоснователя на концерна Лари Пейдж. Арора премина в японската телекомуникационна група SoftBank.

По-късно от концерна си тръгна съоснователят и доскорошен ръководител на поделението на Android Анди Рубин - след девет години в компанията. Според The Wall Street Journal Рубин развива в момента "инкубатор за старт-ъпи", насочен към хардуера. Освен тях компанията напуснаха и ръководителят на дъщерното дружество YouTube, както и шефът на областта социални мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още