IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли Kaspersky Lab топли отношения с руските власти?

Един от най-големите гиганти в киберсигурността предоставя данни за потребителите на софтуера си, твърдят негови служители

11:50 | 29.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Отношенията с дадено правителство могат да направят продукта на дадена компания по-труден за продажба на световния пазар, твърди Рик Холанд, главен анализатор по сигурността и управлението на риска във Forrester Research. “За всяка компания е предизвикателство да се справи с това. Какви са връзките ви с правителството?“.

Връзките на Kaspersky Lab драстично са се увеличили след две вълни на оттегляния на висши мениджъри на компанията, твърдят четирима от източниците. Първата вълна се случва през 2012 г. след като Kasperksy сключи партньорство за IPO-то си с инвестиционната фирма General Atlantic. След това главният финансов директор Гари Кондаков обяви по вътрешната електронна поща, че от този момент нататък най-висшите позиции в компанията ще бъдат единствено за руснаци, коментират двама от източниците, видели въпросния имейл. Заседанията на борда, които някога се провеждаха на английски език, сега се водят на руски. Компанията отрича някога да е изпращано подобно писмо.

През 2014 г. част от висшите мениджъри, включително главния технологичен директор Николай Гребеников и президента за Северна Америка Стив Оренбърг, попитаха Касперски дали не е време за назначаването на нов главен изпълнителен директор, като се запази председателят на компанията. В отговор той ги уволни.

Главният юрисконсулт на компанията Игор Чекунов, който редовно присъства на вечерите със сауна, е човекът, стоящ зад връзката на фирмата с руското правителство, твърдят трима от източниците.От 2013 г. насам той ръководи екип от 10 специалисти, проучващ данните на потребителите, които са станали жертва на хакерска атака и предоставя техническа подкрепа на ФСБ и други руски агенции. Екипът има директен достъп до данните, събрани във всяка от системите на компанията.

Въпреки че управляващият директор на Kaspersky Lab за Северна Америка Кристофър Доджет твърди, че въпросната информация е анонимна, двама души, познаващи технологията, твърдят, че това може да се промени, за да се събере информация за идентификация на отделните компютри. Това е използвано в случаите, в които ФСБ има нужда от помощ за своите разследвания.

Чекунов няма публикувана биография на сайта на компанията преди запитване, направено от Bloomberg Businessweek. Говорителят на компанията Сара Китсос твърди, че той е бил полицай след като е работил като граничен патрул на КГБ.

Американската компания за киберсигурност FireEye разкрива как тези връзки работят в САЩ. Фирмата по-рано е ръководена от ЦРУ, която използва технологията ѝ в продължение на години и има дял в дружеството.

FireEye разкри китайски и руски хакерски атаки, но ѝ предстои да изкара голям доклад за американския кибершпионаж. Въпреки че главният изпълнителен директор на компанията Дейвид ДеУолт похвали доклада на Kaspersky Lab за Equation Group, той не разкрива дали фирмата му прави проучване на групата.

Същевременно софтуерът на Kaspersky Lab все още се представя доста добре спрямо конкурентите си.

„Техничарите ни обичат“, коментира Доджет. Но сривът на рублата вероятно ще се отрази негативно на резултатите на компанията за 2014 г., които тя публикува в долари онлайн. По-важното е, че Kaspersky се бори да спечели федерални договори със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
ТиииииХо!Тихичко!Че червеният цвят е любимият на един от собствениците на ФЕД и на ЕЦБ!Тихо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
vik
преди 9 години
тоя еизвестен психар соколов дръзновен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
Илко
преди 9 години
Май ти трябва психиатрична помощ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 19
g502203@trbvm.com
преди 9 години
Тука има един ФОРКО, пълен червен *** ..дето викаше, че ЦЕРН са измислили нета....Но уви .... ИМА СИСТЕМИ ЮНИКС ОЩЕ МНОГО ПРЕДИ ЦЕРН, АМА ТОЯ *** И ТОЙ ТОЛКОВА Е ЧУВАЛ НА ВРЕМЕТО, ЩОТО ЦЕНЗУРАТА ТУКА СПРЯМО ЦЕЛИЯТ ОСТАНАЛ СВЯТ. ТОЧНО ЗА ТОВА СТЕ И ТОЛКОВА ***.. И СМЕШНИ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 18
g502203@trbvm.com
преди 9 години
Даа нали Путин, ВИ каза че интернет бил измислен от ЦРУ да следи хората. АХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХААХХААХХАХАХААХАХХААХЕЙ БОЛНИ ЧЕРВНИ *** ... НЯМА ВЕЧЕ ТОТАЛИТАРИЗЪМ И НЕ РАЗВИТИЕ... ДО ТУКА НАД 70 ГОДИНИ НИЩО, ВИЕ ПАК ОБАЧЕ ДРАПАТЕ КЪМ ЧЕРВЕНО БЪДЕЩЕ НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ПОНЕ МАЛКО....??? ИМАТЕ МИСЛЕНЕ КАТО ТЕРОРИСТИ ЩОМ ОДОБРЯВАТЕ ... ТЕРОРИСТИЧНАТА АКЦИЯ В КРИМ... глупава работа.. КРИМ НА КОГО Е НА САЩ ИЛИ НА ЕС, ЧЕ ПОСТОЯННО ТЕ САВИ ВИНОВНИ ЗА ВАШИТЕ БОЛНИ ЧЕРВЕНИ ГЛУПОСТИ..????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
Илко
преди 9 години
Не са по-топли връзките им от на Гугъл и Фейсбук с ЦРУ! Касперски засече амеро вируса StuxNet (не го помня мн добре името)с който ЦРУ влиза в АЕЦи и др, за по малко от минута след пускането му в мрежата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още