IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет цензурата в Китай става още по-голяма

Правителството обяви, че в офисите на редица онлайн компании ще работят полицаи

17:35 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Китай е известна с това, че въведе най-строгите ограничения на интернет в света, но цензурата в страната е напът да стане още по-крайна, пише TechCrunch.

Уебсайтовете и социалните мрежи не просто ще бъдат следвани чрез филтри за ключови думи от разстояние, след като Министерството на обществената сигурност обяви, че полицията ще работи директно от офисите на големите интернет компании.

В изявление ведомството обяви, че новата му инициатива ще укрепи националната сигурност на страната чрез предпазване от кибератаки, комуникации от страна на терористични групи и измами.

Дългият списък от дейности, които министерството планира да предотвратява, включва и порнография, която се счита за универсално престъпление от китайските власти. Поддържайки дефиницията за порнография неясна, правителството я ползва като извинение за спирането на сайтове и акаунти в социалните мрежи на политически активисти.

Властите не разкриват в кои компании ще вкарат полицаи и кога инициативата влиза в сила, но твърдят, че са изпратили уведомление до China Mobile – най-големият телеком в страната, до Alibaba, Tencent и други компании.

В съобщение до медиите Alibaba заяви, че „работи с китайските власти в борбата с незаконните и престъпни дейности в интернет“.

„Наш приоритет е да поддържаме надеждността и сигурността на нашите платформи, за да защитаваме клиентите си“, посочва компанията.

Въпреки че голяма част от 649-те млн. китайски интернет потребители ще продължат да търсят начин да достигнат до цензурираното съдържание, правителството многократно показа, че е готово да се адаптира, въвеждайки още по-строги ограничения и по-крайни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още