IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС създаде план за засилване на киберсигурността

Компаниите ще трябва да отговарят на нови изискванията за сигурност

17:39 | 08.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив, Ройтрес

Европейският съюз (ЕС) предприе ход по засилване на киберсигурността в рамките на 28-те държави членки чрез въвеждане на нови правила, задължаващи бизнеса да увеличи защитите на системите си. Освен това компании като Google и Amazon.com ще бъдат принудени да докладват за извършени срещу тях атаки, сочи изявление на Европейския парламент, цитирано от Bloomberg.

С новият закон, който предстои да бъде формално одобрен, ще се изисква от всички страни от ЕС да споделят повече разузнавателна информация. Търсачките, облачните услуги и сайтовете за търговия на дребно пък ще трябва да осигурят достатъчна сигурност на инфраструктурата си. 

„Основните оператори“ в индустрии като енергетиката, транспорта, здравеопазването и банкирането „ще трябва да изпълнят мерките за сигурност и да докладват за значителни киберинциденти“, посочва в изявление Андреас Шваб, председател на групата, изготвила законодателния проект.

Проектозаконът се появява след като властите в САЩ увеличиха усилията си да дадат на органите, отговарящи за сигурността, достъп до криптирани съобщения след последните терористични атаки. Компании като Google, Apple и Yahoo подобриха криптирането в своите продукти, след като бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри, че САЩ за извършвали шпионаж. 

Новите европейски правила ще трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и от представители на всяка страна преди да влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още