IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber e дала на властите в САЩ данни за над 12 млн. души

Компанията е получила 415 молби от правоприлагащи органи, като е успяла да предостави данни в близо 85% от случаите

16:23 | 13.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В периода между юли и декември 2015 г. Uber Technologies Inc е предоставила информация за повече от 12 милиона пътници и шофьори на различни органи в САЩ.

Това става ясно от публикувания във вторник първи доклад за прозрачност на фирмата, която предлага възможността за поръчване на превоз чрез мобилно приложение. В материалите е описана подробно информацията, изисквана не само от американските правоприлагащи органи, но и от страна на регулаторите.

Частната компания, оценена на над 60 млрд. долара, заяви, че агенциите са настоявали за информация за пътувания, заявки за превози, райони на качване и слизане на пътуващите, тарифи, превозни средства и водачи. 

Uber е получила 415 молби от правоприлагащи органи, като е успяла да предостави данни в близо 85% от случаите. Голяма част от тези искания са били свързани с разследвания за измама или употреба на откраднати кредитни карти.

Американската компания не оповести засега данни за искания за информация в други държави.

Междувременно Uber пусна услугата си в аржентинската столица Буенос Айрес, въпреки че нямаше разрешение за това. Самата компания обосновава законосъобразността на предложението си в града на гражданския и търговския кодекс на Аржентина, според който е допустимо превозването на хора в частни превозни средства от една дестинация до друга.

Стартът на услугата стана причина за масови протести от страна на таксиметровите шофьори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
d333
преди 8 години
Поредната "гаражна" фирма с помощ от и с цели от американските служби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още