IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните данни на китайския политически и бизнес елит са разкрити в Twitter?

Все още не е потвърдено дали всички данни са истински, но сред засегнатите са Джак Ма и Уан Дзиенлин

14:52 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Предполагаеми лични данни на множество китайски бизнес магнати и хора от политическия елит на страната са били публикувани в анонимен Twitter акаунт, а властите в Пекин изразиха загрижеността си относно сигурността на данните на официалните лица, предава Ройтерс.

Оповестяването на информацията, включително ЕГН-та, рождени дати и адреси, представлява едно от най-големите изтичания на данни на високопоставени лица от Китай.

Сред тези, чиито данни са оповестени, са най-богатият китаец Уан Дзиенлин, който е председател на Dalian Wanda Group, и основателят и изпълнителен председател на Alibaba Group Holding Джак Ма. Както е известно и двамата са силно свързани с политическата власт в страната.

Ройтерс посочва, че не може да потвърди истинността на данните, изложени в серия от туитове тази седмица в профил, наречен @shenfenzheng, което на китайски означава „лична карта“.

Въпреки това Сима Нан, телевизионен коментатор, който публично подкрепя управляващата Комунистическа партия, е заявил пред Ройтерс, че неговото ЕГН е било разкрито преди акаунтът да бъде закрит. Той твърди, че това са истинските му данни, но не е наясно за данните на останалите хора.

New York Times пък съобщи, че информацията за Ма и Уан е потвърдена, както и тази на съпругата на сина на Уан, чиито данни също са били публикувани заедно с тези на много други представители на китайския елит.

Публикувана е и снимка на предполагаемата лична карта на Фан Бинсян, ръководител на Асоциацията по киребрсигурност на Китай, който е известен още като бащата на механизма за интернет цензура в Китай, т. нар. Great Firewall.

Министерството на обществената сигурност не е отговорило на запитването на агенцията за коментар.

В азиатската страна купуването и разпространяването на лични данни е престъпление, макар че черният пазар за такава информация е голям.

"Шокирани ли сте от тази информация? Надявам се, че ще накара сънародниците да се замислят. Неприкосновеността на личните данни в Китай е безполезна“, написа @shenfenzheng в един от туитовете.

Подобни нарушения на киберсигурността вече са разпространени широко на Запад. Службата за управление на персонала в САЩ обяви преди време, че данните на милиони федерални служители са компрометирани при кибератака.

Социалната мрежа Twitter не е открита за коментар, но според компанията публикуването на лични данни, като ЕГН-та, телефонни номера, адреси и информация за контакт, може да бъде нарушение на нейните правила, което може да доведе до спиране или временно заключване на профили.

Повече по темата можете да научите от коментара на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още