IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните концерни може да върнат парите си в брой в САЩ

Предложението за намаляване на данъка върху репатрираните печалби може да насърчи преосмислянето на тази политика

11:42 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сумата от над над 1,2 трлн. долара, която компании като Microsoft, Apple и Google държат в чужбина, за да се избегнат значителни данъчни облагания в САЩ, може да бъде върната в страната,  ако плановете на Доналд Тръмп за намаляване на данъка върху репатрираните печалби се осъществят, пише в свой анализ Financial Times.

Новоизбраният американски президент предложи съкращаване на данъчната ставка до само 10 на сто от печалбата, държана в чужбина, за да върне обратно в САЩ парите, които могат да се ползват за инвестиции, като част от по-широките си планове за намаляване на ставката на корпоративния данък.

Съгласно сега действащото законодателство фирмите държаните зад граница печални на компании от САЩ могат да бъдат облагани си 35 на сто.

Най-големите бенефициенти от този ход ще бъдат големите американски технологични концерни, които са се възползвали от ниските данъци на страни като Ирландия, за да се избегнат високите нормативни данъчните ставки, необходими за привеждане на печалбите си обратно в САЩ.

Американски компании извън финансовия сектор държат 1,2 трлн. долара в кеш зад граница към края на 2015 г. по данни на рейтинговата агенция Moody’s. Най-много пари се падат на Apple, Microsoft, Cisco, Google и Oracle.

Само Apple държи над 200 млрд. долара зад граница, а производителят на iPhone е под прицела на ЕК заради опитите му да избегне данъчно облагане.

Някои данъчни експерти смятат, че правителство на Тръмп може да обмисли предприемането на действия срещу предполагаемото целенасочено таргетиране на американския бизнес от страна на Европейската комисия. Във Вашингтон се говори за използването на Раздел 891, законодателство, датиращо от 1930 г., което никога не е било използвано, което ще позволи на САЩ да наложат санкции срещу страните, които дискриминират американски компании по данъчни съображения

В отделен доклад Capital Economics изчислява, че сумата на държаните от американски корпорации пари в чужбина общо възлиза на 2,5 трлн. долара. 

Microsoft и General Electric могат да се възползват от предложенията на Тръмп, като притежават повече от 100 млрд. долара в данъчни юрисдикции с по-ниски ставки извън САЩ, според изследователската група. IBM има около 65 млрд. долара в чужбина, според Capital Economics, докато Pfizer държи 80 млрд. долара.

Подобни суми може да бъдат използвани, за да се намали техния корпоративен дълг, да се инвестира в нови технологии, изплащане на специални дивиденти или придобиване на фондове.

Ако обаче американските технологични концерни решат да върнат своите печалби в САЩ, това може да намали апетита им към придобиване на чуждестранни компании.

За последните осем години до 2014 г. възможността на някои от най-големите американски корпорации - включително Oracle, Microsoft и Johnson & Johnson, да държат своите печалби офшорно, им е помогнало да се намалят данъчните си задължения с една четвърт, докато са успели да повишат годишните си печалби с до 24 на сто, според анализ от FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още