IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Сайтовете, които владеят интернет

В момента в мрежата има над 1,1 млрд. сайта, но по-голямата част от общия трафик всъщност отива към много ограничен списък

16:56 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

В момента в интернет има над 1,1 млрд. сайта, но по-голямата част от общия трафик всъщност отива към много ограничен списък, коментира Visual Capitalist.

Google.com, например, има забележителните 28 млрд. посещения месечно. Сайтът, който се доближава най-много до това постижение, е също собственост на Google – YouTube.com, който има 20,5 млрд. посещения на месец.

Днешната графика показва 100-те най-посещавани сайта в САЩ от гледна точка на трафика, като данните са на компанията за анализ на сайтове Alexa.

Информацията е групирана по компании – от графиката, например, може да се види, че Google контролира четири сайта в Топ 100 (Google, Youtube, Blogger и Google User Content), а Verizon притежава Huffington Post и AOL.com (и ще контролира Yahoo и Tumblr, когато тази сделка приключи през второто тримесечие). Данните са сортирани и по индустрии, като сайтовете от една категория са групирани по цвят.

Разликата между посещенията на сайт номер 1 и номер 100 е значителна. Google.com има 28 млрд. посещения, но сайт като Citi.com (98-ма позиция) има само 53 млн. посещения на месец. А това е 500 пъти по-малко.

По-надолу в класацията, след топ 100, има милиони малки сайтове, които получават хиляди или само стотици посещения на месец, а и някои са тотално забравени. Разпределението е впечатляващо, но в същото време е ясно, че най-големите приходи се разпределят най-вече на върха на класацията. Това обаче означава, че има и един цял свят от милиони сайтове, които почти никой не е виждал.

(За по-голям вариант на графиката, кликнете върху нея)

Други графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още