IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичната индустрия притиска СТО да не налага мита върху потоците от данни

От години върху въвеждането на тези мита е наложен мораториум, но сега той е поставен под въпрос

15:09 | 16.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалната технологична индустрия притиска Световната търговска организация (СТО) да освободи потоците от данни от трансгранични мита, заявявайки, че ако това не се случи, глобалното възстановяване, което вече е застрашено от инфлацията, ще бъде засегнато, предава Ройтерс.

164-те членове на СТО представиха вижданията си по темата в сряда, като преговорите на конференцията на министрите продължи извънредно предвид нарастващия песимизъм относно сделките.

Кейсал Питърс, министър на търговията на Сейнт Винсент и Гренадини, която води дискусиите, каза на конференцията, че различията остават. Тъй като времето изтече, членовете на СТО трябва да обмислят извънредна среща.

През 1998 г. Световната търговска организация наложи мораториум върху митата за електронна търговия и многократно го удължи по време на тези конференции, които базираният в Женева орган обикновено провежда на всеки две години.

Сега Индия, Индонезия, Шри Ланка, Пакистан и Южна Африка заплашват да блокират удължаването, твърдят източници, запознати с преговорите. Това увеличава възможността да бъдат наложени мита върху такива потоци от данни като стрийминга на музика и финансовите трансакции.

„Справедливо ли е, че цената на мораториума винаги се поема изцяло от развиващите се страни?“, коментира на срещата индийският министър на търговията Шри Пиюш Гоял. „Този мораториум... трябва да бъде преразгледан“.

Пакистан заяви, че се отказва от приходи за милиарди долари заради забраната.

Противопоставянето на страните накара 108 асоциации на технологични компании, включително групи от Индия и Индонезия, да пишат до СТО, призовавайки членовете да подновят мораториума. По думите им, ако това не се случи, то би било историческо препятствие за организацията и ще попречи на световното възстановяване.

По думите им малките развиващи се страни ще изгубят шанса да увеличат своята дигитална конкурентоспособност без мораториум.

Джон Нойфер, главен изпълнителен директор на базираната в САЩ Асоциация на индустрията за полупроводници, коментира, че свободните от мита потоци от данни са особено важни за държавите, които искат да привличат чужденци. Освен това са свързани с ясни ползи за потребителите и малкия бизнес, допълва той.

По думите му проучвания показват, че ползите от приходите от мита ще бъдат засенчени от икономическите загуби.

На срещата в сряда представители на ЕС и САЩ предупредиха за цената за вдигане на мораториума. „Това действие не може да бъде в интерес за нито един член на СТО“, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още