IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson: Мобилният трафик ще нарасне десетократно до 2018 г.

Броят на мобилните потребители на интернет се е увеличил с 45% в рамките на 12 месеца

18:21 | 03.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Броят на мобилните потребители на интернет се е увеличил с 45% в рамките на 12 месеца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Броят на мобилните потребители на интернет се е увеличил с 45% в рамките на 12 месеца. Снимка: Ройтерс

Мобилната мрежа от четвърто поколение LTE и онлайн видеото ще бъдат движещата сила на непрекъснато растящия обем на мобилния трафик, се казва в годишния доклад Mobility Report на шведския концерн Ericsson. До 2018 г. се очаква десетократно увеличение на мобилния трафик, прогнозира анализът.

Според статистиката на шведската компания през 2012 г. е имало 1,2 млрд. потребители на смартфони в целия свят. До края на 2018 г. техният брой ще се повиши до 4,5 млрд. За да се случи това, „вина“ ще има преди всичко и фактът, че още през първото тримесечие на 2013 г. около 50% от всички продадени мобилни телефони са смартфони – дял, който през 2012 г. бе в размер на 40%. 

Според Ericsson видео трафикът ще нарасне с около 60%, като за това ще допринесе наличието на LTE (4-о поколение мобилна мрежа, накратко 4G), но също така и High Speed Packet Access (HSPA или 3.5G) в страни и региони, в които се е предлагало само 2G или 3G. Като цяло през първото тримесечие се отчита удвояване на мобилния трафик на годишна база.

И въпреки че видеото е услугата, която генерира най-сериозен трафик през мобилни устройства, данните сочат, че потребителите всъщност прекарват най-много време в приложения за достъп до социални мрежи - в някои мрежи до 85 минути на ден.

Броят на договорите за мобилни услуги е нараснал с едва 8% на годишна база. Приблизително 60 милиона от новите потребители на мобилни услуги използват WCDMA / HSPA, 30 милиона са ограничени до ползване на GSM / EDGE, а LTE могат да полазват 20 милиона потребители с подписан нов договор.

Ericsson изчислява, че броят на мобилните потребители на интернет се е увеличил с 45% в рамките на 12 месеца. Около 1,7 милиарда души по целия свят вече използват широколентова мобилна комуникация.

„През 2018 г. около половината от населението на света може да се възползва от услугите на LTE. Ние очакваме, че броят на абонатите още през 2017 г. ще надхвърли 1 млрд. души - поради по-ефективно оборудване и увеличаване на търсенето на интензивни на трафик услуги, като например видео. "С разрастването на WCDMA / HSPA мрежата скоростите се подобриха, а по този начин се подобри и работата на потребителите“, коментира Дългас Гилстрап, старши вицепрезидент на подразделението Strategy в Ericsson. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още