IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК спря избора на доставчик на съобщителни услуги за МИЕТ

Анализът на регулатора показа, че министерството е избрало оферта, която не отговаря на предварителните условия в търга

16:53 | 04.06.13 г.
КЗК спря избора на доставчик на съобщителни услуги за МИЕТ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, относно избора на доставчик на електронни съобщителни услуги.

Жалбата срещу избора на изпълнител по поръчката е подадена от досегашния доставчик – Мобилтел, става ясно от решението на регулатора. Според подадената жалба спечелилата търга БТК е  предложил оферта, която не отговаря на предварително заявените условия.

Освен това офертата има и друга слабост – стойността й е занижена и реално се получава субсидиране на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), а не се дава търговска отстъпка при покупката на нови телефонни апарати, заявява жалбоподателят. Компанията се основава на историческите наблюдения върху дейността на възложителя.

Обяснението на МИЕТ по подадената жалба е „неразбиране на документацията“, което прави иска неоснователен. Анализът на КЗК обаче показва, че е основателен и по тази причина връща процедурата на етап разглеждане и оценяване на техническите предложения на участниците.

Колкото до търговската отстъпка, от регулатора смятат, че съмненията на жалбоподателя са неоснователни. „Формирането на отстъпката при закупуване на мобилни апарати от ценовата листа за бизнес клиенти на съответния оператор е въпрос на целесъобразност на самия участник, който провежда собствена икономическа политика“, се казва в решението.

Освен това от министерството не е поставен праг по отношение на максималната сума за закупени апарати и на тази база е не може да бъде преценен и размерът на ползваната търговска отстъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още