IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia Siemens Networks може да съкрати 8500 души

Производителят на оборудване за мобилни телефони е принуден да продаде или да затвори част от производствените си поделения

17:39 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Днес Nokia смени името на компанията на Nokia Solutions and Networks. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Днес Nokia смени името на компанията на Nokia Solutions and Networks. Снимка: Ройтерс

По непотвърдена информация, но от достоверни източници на Bloomberg, Nokia Siemens Networks, производителят на оборудване за мобилни телефони, над която Nokia наскоро придоби пълен контрол, възнамерява да съкрати 8500 души, с цел подобряване на рентабилността след регистрирания спад в продажбите.

Компанията обмисля план, с който до края на 2014 г. да намали броя на служителите си до 42 хиляди, или иначе казано – да съкрати персонала си със 17 на сто. Причините – продажбата или дори затварянето на част от производствените поделения, пише Bloomberg. В края на юни персоналът на Nokia Siemens Networks бе 50 500 души.

Крайните решения не са взети, тъй като се очаква новият собственик Nokia да обяви бъдещите си планове за компанията. Финландската Nokia Siemens вече съкрати повече от 20 хиляди свои служители, след като приходите й от продажби спаднаха заради силната конкуренция на Ericsson и китайските Huawei Technologies и ZTE. Печалбата й за изминалото тримесечие пък се сви със 17%.

Днес Nokia смени името на компанията на Nokia Solutions and Networks, след като придоби изцяло дела на Siemens в размер на 1,7 млрд. евро (2,3 млрд. долара). Сделката отвори възможност на нерентабилния финландски производител на мобилни телефони пълен за достъп до активите на Nokia Siemens.

От друга страна Nokia Siemens обмисля да емитира облигации на стойност 500 млн. евро, с които да финансира изплащането на дивидентите на Nokia, които възлизат на 900 млн. евро.

От Nokia Siemens и Nokia отказаха да коментират слуховете.

Въпреки това Nokia Siemens обмисля да продаде производствените си поделения във Финландия, Индия и Китай. Nokia Siemens е единственото печелившо поделение на Nokia. То се бори да намали загубите и да повиши приходите си от продажби на мобилни телефони.

През април тази година Nokia Siemens емитира 5- и 7-годишни облигации, с които да изплати дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още