IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов играч влиза на пазара на IPTV в България

ITD Network започва интеграцията на собствена IPTV платформа чрез инвестиция от 3,2 млн. лв., по-голямата част от която - европейско финансиране

10:45 | 17.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов играч влиза на пазара на IPTV в България

Със старта на проекта започва и постепенна подмяна на клиентските устройства („set-top box”) с нови. Освен за замяната, от компанията предоставят и конфигуриране на програмируемото дистанционно управление, което избягва необходимостта от ползване на две дистанционни.

Софтуерът на новите клиентски устройства ще се обновява лесно и бързо с нови функционалности - едновременно записване на няколко предавания на външен носител, отложено гледане (time shifting), пауза, гледане на youtube, възпроизвеждане на видео съдържание от външен носител и много други. Всички тези възможности ще дадат преднина на set-top box-a в сравнение с нашумелите напоследък smart телевизори, които са по-ограничени откъм възможности за надграждане и са скъпи за повечето домакинства. 

От компанията споделят, че собствената IPTV платформа е един от най-големите им проекти, в който са инвестирали много човешки ресурси, технологиии и ноу-хау.

ITD Network е единствената компания в България, която изгражда активна оптична мрежа, при която за всеки отделен потребител се полага подземно отделно оптично влакно от технически център на оператора директно до дома на клиента. При пасивните оптични мрежи пасивни сплитери по дължината на оптичното влакно разделят сигнала между 32, 64 или дори повече потребители. А това крие риск от влошаване на сигнала.

Компанията е национален телекомуникационен оператор и един от първите и най-големи доставчици на международен интернет в България, като започва дейността си преди повече от 16 години в Пловдив. 

През 2008 г. тя започва предоставянето на услуги за дома под търговската марка Cooolbox, като изгражда активна оптична мрежа, която гарантира изключително качество на услугите. От 2009 г. телекомът започва предоставянето на цифрова интерактивна телевизия за домашни клиенти, като използва наето решение. Услугата Cooolbox Office за бизнес клиенти е достъпна в София, Пловдив и Велико Търново. За домашни клиенти към момента е достъпна само в Пловдив и Велико Търново, като скоро ще започне да се предлага и в столицата, поясниха от компанията пред Investor. Въпреки инвестицията цените за услугите няма да бъдат повишавани, увериха още от оператора.

Засега пазарният дял на ITD Network  при услугите за дома е около 15% в Пловдив и 8% във Велико Търново. „Едновременно с това предоставяме услуги на 58% от бизнес клиентите в Пловдив, на 20% във Велико Търново и на около 5% от тези в София. Целта ни е през следващите 3 години да удвоим пазарния си дял на клиентите на домашна услуга в Пловдив и Велико Търново и на бизнес клиентите в София“, заявиха още от ITD Network. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още