IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Galaxy S5 - солиден, но не и революционен

Смартфонът разполага с четец на пръстови отпечатъци и сензор за сърдечния ритъм

23:05 | 24.02.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Galaxy S5 ще се предлага от април в същия ценови диапазон като Galaxy S4. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Galaxy S5 ще се предлага от април в същия ценови диапазон като Galaxy S4. Снимка: Ройтерс

Този път Samsung постъпи по различен начин. Когато през 2013 г. концернът представи Galaxy S4, ставаше дума главно за софтуер, който да даде нови функции на мощния хардуер . При Galaxy S5, който направи своя дебют в Барселона в понеделник вечер, от друга страна във фокуса е новият хардуер. Въпреки това, не бързият четириядрен процесор или бързите мрежови връзки трябва да вдъхновяват потребителите, а някои нови сензори, които разширяват обхвата на функциите.

Например скенерът за пръстови отпечатъци, който разработчиците са интегрирали подобно на iPhone 5S в бутона Home. Но за разлика от устройството на Apple, тук потребителят не трябва да постави пръста си върху сензора, а просто мине с него отгоре. При първата проба тази функция сработи бързо и надеждно. За разлика от телефона на Apple обаче, тук пръстовият отпечатък не служи само, за да се отключва телефонът, но може също да бъде използван за разрешаване на онлайн покупки. 

Докато при iPhone функцията работи само с App Store и iTunes Store, според Samsung технологията в S5 може да се ползва навсякъде, където може да се плати с Paypal. Налице е също така възможността за създаване на криптирана папка с файлове, чието съдържание ще бъде видимо само след идентификация чрез пръстови отпечатъци.

Вторият нов сензор е измерител на сърдечната честота, който е монтиран върху задната част на S5. За измерване на сърдечната честота просто трябва да сложим пръст и след около пет секунди апаратът я разчита. В първия тест на сензора на пратеника на Investor.bg устройството отчете стойност от 78 удара в минута. Новият сензор за сърдечния ритъм намира смисъла си в комбинация със специалното приложение "Personal Fitness Tracker". Софтуерът използва данните за оценки на физическата пригодност. Програмистите могат в бъдеще да разширят апликацията с нови функции чрез специални плъгини.

Въпреки че дизайнът на устройството остава почти същият като на предшественика му - Galaxy S4, новият модел разполага с малко по-голям 5.1-инчов корпус с дисплей с висока резолюция,16-мегапикселова камера.

„Потребителите не искат нито поразителна, нито сложна технология", заяви Дж. К. Шин, шеф на мобилното подразделение на Samsung по време на представянето пред стотици журналисти и блогъри. „Става дума за простота, ефективност и добър дизайн“. Това изявление би могло да се тълкува и като самокритика, защото критиците обвиняват компанията, че е смазала потребителите с разнообразие от функции в предшественика S4.

Устройството е с четириядрен процесор Snapdragon 800. Значително е удължен животът на батерията благодарение на енергоспестяващ софтуер, който я поддържа почти два пъти по-дълго време, когато е пред изчерпване. Samsung твърди, че батерията с капацитет 2800 mAh стига за до 10 часа сърфиране в мрежата или 12 часа гледане на видео. Но и това не е всичко – новият режим Ultra Power Saving Mode обещава до 24 часа живот в стендбай режим при 10% оставащ заряд, като активни остават само основни функции – телефонни обаждания и SMS-и.

Шестнайсетмегапикселовата камера е със значително по-бърз автофокус – три пъти по-бърз в сравнение с Galaxy S4, посочват още от компанията. По-бързият автофокус (0.3 секунди спрямо обичайните 0.6 секунди) е едно от най-ценните подобрения като прави джаджата първият подобен смартфон, а нова функция е и Selective Focus, с който определен обект остава на фокус, докато останалият фон се дефокусира и размазва - като с професионален апарат.

Galaxy S5 може да прехвърли значително повече данни, както и с по-голяма скорост чрез USB 3.0 връзка, което е полезно за всички, които които искат да разширят тяхното съхранение с микро-SD карта до 64GB.

Устройството освен това оперира под новата Android 4.4.2 KitKat операционната система, предлага различни здравни функции, както и Siri и S Voice.

Интерфейсът на Galaxy S5 е сериозно променен в сравнение с досегашния TouchWiz и изглежда доста по-добре. Galaxy S5 е и първият флагман на корейската компания, който е защитен от прах и вода с IP67 сертификат. 

Устройствата на Samsung остават популярни сред потребителите, като печелят популярност и сред корпоративните потребители. Включването на четец на пръстови отпечатъци, вграден в Home бутона, със сигурност ще привлече вниманието на още повече клиенти.

И така - Samsung представи малко по-добро, но в никакъв случай не и революционно устройство. От представянето на първото от досегашните четири поколения смартфони Galaxy S досега са били продадени над 200 милиона бройки, каза Шин. Последната версия - Galaxy S4, бе представена през март 2013 г.

Galaxy S5 ще се предлага от 11-и април в над 150 държави в света в същия ценови диапазон като Galaxy S4.

Всичко по-интересно от конгреса ще научите от специалния пратеник на Investor.bg в Барселона Бойчо Попов!

Новините от Mobile World Congress 2014 може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Всъщност, ако трябва да сме точни HTC е мерцедеса :) те правят smart phones най-одавна, но напоследък изостават или не че изостават, просто не са вече изявен лидер. Те първи започнаха да да използват андроид, когато Самсунг още нямаха и идея да правят смартфон. Личното ми мнение е, че в момента Сони е можеби едни гърди напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Хе хе, много хора със Самсунг тука :)Не е странно, то и Гоуфове много има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ти намери баш HTC да дадеш като пример:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Моделите от линиите Galaxy S3/4/5 и Note никога не са били "гоуф".Ако условно приемем iPhone за Mecedes тези споменати по-горе са BMW.На S5 единствения му кусур е грозния дизайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
misanthrope
преди 10 години
Това не е Гоуф! Това са Деу, Грейт Уол, Дачия, Тата и т.н.Самсунга си е баш Гоуфо! :) Хубави са, много ги има,реално не отстъпват по нищо , ама не е iPhone или HTC :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Бих нарекъл "Гоуф" примерно Huawei, Zopo, Oppo но не и Samsung.Не си обективен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
Кое му е нищо подобното? Аз не казвам, че е лош. Гоуфо е хубава кола, просто си е ГОУФ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Нищо подобно!Трябва само да си подобрят софтуерната поддръжка за устройствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 14
misanthrope
преди 10 години
Samsung - Гоуфо на теуефоно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Много добър телефон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още