IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната печалба на Huawei - с най-силен ръст в последните четири години

Търсенето на смартфони допринесе за рекордния финансов резултат на китайския концерн

09:50 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Годишната печалба на Huawei - с най-силен ръст в последните четири години

Вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване в света - Huawei Technologies Ltd., реализира най-силния си ръст на печалбата за последните четири години. Това се случи, след като експанзията в корпоративния сегмент и приходите задминаха прираста в поделението за създаване на мрежи, предава Ройтерс.

Нетната печалба за 2013 г. нарасна с цели 34,4 % до 21 млрд. юана (3,38 млрд. долара). Оперативната печалба възлиза на 29,1 млрд. юана, което се оказа в диапазона, очакван от анализаторите, а именно – 28,6 млрд. юана до 29,4 млрд. юана.

За миналата година приходите се увеличиха до рекордните 239 млрд. юана спрямо прогнозите на компанията за приходи в интервала от 238 до 240 млрд. юана. По този начин маржовете на печалбата се подобряват за втора поредна година.

Ръстът на приходите във втория по големина пазар за Huawei след Европа, Близкия Изток и Африка, а именно – Китай, нарасна с 14% за година, за да допринесат те за една трета от общите приходи.

Темпът на прираст на приходите на Huawei от корпоративни и дребни клиенти е съответно – 32% и 18%. Приходите на компанията от преносната мрежа са нагоре с 4%, като съставляват 70% от общите приходи, или 166,5 млрд. юана.

Китайският концерн извлече ползи от компаниите, които инвестират усилено в облачни и мобилни комуникации. През миналата година Huawei се превърна в третия по големина производител на смартфони по брой продадени устройства.

Сега компанията се опитва да привлече приходи от китайските мобилни оператори, които се преориентират към мрежите от четвърто поколение (4G), за да смекчат последствията от забавянето на разходите за мрежите в чужбина.

„Благодарение на благоприятната макроикономическа и производствена среда, както и на ефективното изпълнение на нашата стратегия, като цяло Huawei постигна бизнес целите си за 2013 г.“, коментира резултатите сегашният ротационен изпълнителен директор Ерик Ксу.

Концернът очаква приходите да с увеличат с 10% през настоящата година, а целта до 2018 г. са приходи в размер на 70 млрд. долара. 

Повече от света на технологиите вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още