IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство се отказва от услугите на Verizon

Договорът на Берлин с американската компания изтича и услугите и поетапно ще бъдат поемани от Deutsche Telekom

21:45 | 26.06.14 г.
Германското правителство се отказва от услугите на Verizon

Германското правителство не иска повече да използва услугите на американския телекомуникационен гигант Verizon като последствие от аферата с шпионажа, извадена наяве от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, предаде Франс прес.

Съгласно договор от 2003 г. , който беше преразгледан през 2010 г., Verizon доставя комуникационната мрежа на германските административни служби. Мрежите на правителството и на министерствата са осигурявани от бившия германски монополист Deutsche Telekom.

Предвижда се услугите, предлагани от Verizon, да бъдат поетапно прехвърлени на германската компания до края на 2015 г.

В съобщение на правителството на Германия се пояснява, че не става дума за денонсиране на договора, нито за преждевременното му прекратяване, а за решение, взето в рамките на съществуващия договор, който скоро изтича.

В съобщението на правителството се допълва, че изискванията по отношение на мрежовата инфраструктура заради заплахите, тегнещи върху мрежите, нарастват.

Освен това разкриването на връзки между чужди разузнавания и фирми като последица от аферата със следенето на АНС, са показали, че германското правителство трябва да поддържа изключително ниво на сигурност за най-критичните си мрежи, акцентира се в съобщението.

Според информации, публикувани миналата година, Verizon е била принудена от американското разузнаване да предава данни за международни и вътрешни разговори на клиентите си.

Verizon е втората по значимост американска телекомуникационна компания след AT&T от гледна точка на приходите.

В резултат на разкритията на Едуард Сноудън през миналата година стана ясно, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е била обект на подслушване от страна на американските разузнавателни агенции. Аферата нанесе тежък удар по традиционно силните отношения между Берлин и Вашингтон и извади на дневен ред в Германия темата за поверителността на личните данни.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още