IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi увеличава дела си в Kingsoft до 9,6%

Производителят на смартфони ще задели за инвестицията 68 млн. долара

09:56 | 19.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Xiaomi увеличава дела си в Kingsoft до 9,6%

Китайският производител на смартфони Xiaomi Corp ще закупи още 3% от производителя на софтуер Kingsoft Corp от Tencent Holdings Ltd в опит да разшири позициите си след набраното финансиране от 1,1 млрд. щатски долара през декември.

Най-големият производител на смартфони в Поднебесната империя ще придобие 35,3 млн. акции на Kingsoft на цена 14,93 хонконгски долара (1,93 щатски долара) за брой, или общо 527 млн. хонконгски долара (68 млн. щатски долара), пише The Wall Street Journal.

Цената е с 5,7% по-ниска спрямо нивото на затваряне на Хонкогската борса в петък. Тогава една акции на Kingsoft се търгуваше за 15,84 хонконгски долара.

Основателят и главен изпълнителен директор на Xiaomi Лей Дзюн е и председател на Борда на директорите на Kingsoft, а преди това бе главен изпълнителен директор на софтуерния производител. Базираният в Пекин Kingsoft произвежда софтуер, подобен на този на Microsoft Corp.

Инвестицията идва, след като Xiaomi се превърна в старт-ъпът с най-голяма пазарна капитализация в света през декември с оценка от повече от 46 млрд. щатски долара. Компанията декларира готовността си да търси нови партньорства с производители на електроника в стремежа си да свърже своите телефони с повече ежедневно използвани устройства, заяви в интервю през миналата седмица президентът на Xiaomi Бин Лин. За целта китайският старт-ъп инвестира през последните месеци в компании като интернет гиганта Baidu Inc и производителя на домакински уреди Midea Group Co.

След придобиването Xiaomi вече ще разполага с 9,6% от общия брой акции на Kingsoft. От софтуерната компания посочиха в публично изявление, че придобиването отразява силното доверие в дружеството, както и че Tencent ще остане важен бизнес партньор.

Прехвърлянето на акциите се очаква да бъде завършено до 30 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още