IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia иска да купи мобилния бизнес на Alcatel?

Ръководителите на двете компании са провели серия от срещи, пише вестник Les Echos

09:48 | 14.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финландската компания за мрежово оборудване Nokia е в преговори с конкурента си Alcatel-Lucent за закупуване на части от групата. Скоро може да бъде обявено споразумение за придобиването на мрежовите дейности на французите, съобщава вестник Les Echos в понеделник вечерта, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. От януари насам са се провели няколко срещи между ръководителите на двете компании, пише вестникът.
 
Разглежда се също и евентуално пълно поглъщане на Alcatel, предава агенция Bloomberg. Покупката на мобилния бизнес на мрежата обаче остава най-вероятният сценарий. Според Les Echos през миналата година поделението е имало приходи от 4,7 милиарда евро, което представлява 36% от общия размер на консолидираните приходи на базираната в Париж компания. 
 
Тъй като Alcatel е считана за стратегическа компания, френските политици вероятно ще наблюдават всяка възможна сделка внимателно. 
 
Nokia и Alcatel не дават коментар по темата.  
 
Американските депозитарни разписки на Alcatel-Lucent скочиха с 8% в понеделник следобед до 4,36 долара за брой, след като новината за преговорите бе съобщена от френския вестник. С това пазарната капитализация на компанията възлиза на 12,5 млрд. долара. Американските депозитарни разписки на Nokia се търгуват с ръст от 2,4% до 8,27 долара за брой, което прави пазарна оценка от 30,6 млрд. долара, изчислява Bloomberg. 
 
Припомняме, че Nokia продаде изпитващия затруднения мобилен бизнес на Microsoft преди повече от година, след като реши да се концентрира повече над производството на мрежово оборудване.  
 
В края на миналата седмица Bloomberg съобщи, че финландската компания със седалище в Еспоо търси купувач за своя картов бизнес, познат с името HERE. Очаква се скоро да се появят конкретни оферти за поделението, което Nokia оценява на около 2 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
MS иска да купи бизнеса на AlcatelДа живее Билът Гейтс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още