IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочаровани производители на подкастове надигат глас срещу Apple

Те смятат, че калифорнийската компания не им дава достатъчно възможност за растеж

11:57 | 09.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителите на подкастове са разочаровани от начина, по който Apple третира производителите на популярния аудио формат, а ситуацията е ескалирала до там, че Apple и топ производителите са провели специална среща, за да се опитат да разрешат някои от проблемите, пише за New York Times Джон Херман.

Apple е поканила група от седем водещи производителя на подкастове в централата си, пише вестникът, като се позовава на анонимни източници. Съобщава се, че те са обсъдили по „откровен начин" най-големите си проблеми с топ служители на Apple. Еди Кю, вицепрезидент на Apple по интернет софтуера и услугите, се е срещнал със служители на Apple в последващо заседание при закрити врати, пише още медията.

Според New York Times основните оплаквания на производителите са: липса на възможност за тях да печелят пари чрез абонаментно сваляне на музиката, недостатъчни аналитични данни за подкастовете, като например броя на слушателите и продължителността на слушанията, един-единствен служител, който е контакт за всички производители и трябва да решава всичките им проблеми,

Форматът на подкастовете бе популяризиран от Apple през 2005 г. Но те преживяха истински бум през последните години благодарение на предавания като "Serial".

Не е ясно дали срещата ще доведе до непосредствени промени в подхода на компанията към тези производители на подкастове, но в материала изрично се посочва, че Apple не се е ангажирала с никакви обещания.

Но предвид факта, че конкуренти със силни стрийминг услуги, като Google, разглеждат подкастовете като голяма възможност, Apple може да почувства натиск да успокои вълненията сред своите подкастъри.

„Ние имаме повече служители от всяка друга компания, които да се фокусират върху подкастовете, включително инженери, редактори и програмисти“, казва Кю пред New York Times. 

Критика към калифорнийския концерн междувременно отправи и кметът на Купертино Бари Чен. Както е известно, компанията строи своята нова централа в града, но според Чен тя не се грижи за околността. Жителите протестират, че Apple крие милиарди в чужбина и не плаща достатъчно данъци, оплаква се Чен. Той разказва за гневни протести на местните жители, които дори призовават за спиране на проекти в цифровата индустрия.

„Увеличаване на размера на данъците не е популярна мярка, но аз не се страхувам", заяви Чен.

Купертино е "център за технологията", но публичната инфраструктура е "стара и неудобна", казва той и критикува, че предишни политици са „козирували на Apple и Сие“.

Ожесточеният спор в Купертино отразява структурните недостатъци в и около Сан Франциско. В американския град от много години има ожесточени сблъсъци между местните жители и ИТ индустрията. Цените на имотите се покачват, цените за услугите за ИТ мениджърите - също. Останалите жители печелят по-малко, но равнището на цените се повишава.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още