IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Huawei: Apple е моят учител

Виждам туитовете на Доналд Тръмп и мисля, че е смешен, защото са противоречиви, казва Жън Джънфей

08:25 | 28.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жън Джънфей (вдясно) с китайския президент Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жън Джънфей (вдясно) с китайския президент Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс


През миналата седмица Тръмп заяви, че Huawei може да стане част от търговската сделка между САЩ и Китай, което предизвиква спекулации, че това е лост за натиск в рамките на чувствителните преговори. Но Жън заяви, че не е политик. „Това е голяма майтап“, изръмжа той. „Как сме обвързани с китайско-американската търговия? "

„Ако Тръмп се обади, ще го игнорирам, защото с  кого мога да преговарям? Ако ми се обади, може да не му отговоря. Но той няма моя номер“.

Всъщност Жън не коментира никакви конкретни мерки, които може да предприеме срещу  мъжа, когото нарече „велик президент“ само преди няколко месеца. „Виждам неговите туитове и мисля, че е смешен, защото са противоречиви", каза той. - „Как стана майстор на изкуството на сделките?“

Самият Пекин обаче не е без опции. Някои спекулират, че Китай може да отмъсти за забраната срещи Huawei - която може да се разшири, за да включи някои от най-обещаващите фирми в областта на изкуствения интелект, като от своя страна изключи най-големите корпорации на Америка от собствените си пазари. Apple Inc. може да се бъде блокирана от близо една трета от печалбата си, ако Китай забрани нейните продукти, смятат анализаторите на Goldman Sachs.

Жън казва, че ще възрази срещу подобен ход срещу американския си конкурент.

„Преди всичко обаче това няма да се случи. И второ, ако това се случи, аз ще бъда първият, който ще протестира“, казва Жън в интервюто. „Apple е моят учител, лидер е. Като ученик, защо да тръгнеш срещу своя учител? Никога".

В основата на кампанията на Тръмп е подозрението, че Huawei е помагала на Пекин в шпионажа, като същевременно оглавява амбициите на Китай да стане технологична суперсила. Тя е обвинявана от години в кражбата на интелектуална собственост в рамките на редица съдебни дела, заведени от американски компании – от Cisco Systems Inc. и Motorola Inc. до T-Mobile US Inc. Критиците твърдят, че такива кражби са помогнали на Huawei да се изкачи в горните ешелони на технологиите.

„Аз съм откраднал американските технологии от бъдещето. САЩ дори не разполагат с тези технологии", каза Жън. „Ние сме пред САЩ. Ако бяхме зад гърба им, нямаше нужда Тръмп да ни атакува усилено."

Поведението на Жън опровергава начина, по който той постоянно отбягва вниманието. Инженерът от армията, който се превърна в предприемач, се превърна тази година в истински герой от публичното пространство, особено за някой, който рядко говори с чуждестранни медии, откакто създаде Huawei. Повторната поява на изпълнителния директор, който преди януари говори с чуждестранни медии за последен път през 2015 г., подчертава дълбочината на атаките срещу Huawei, най-големия символ на нарастващата технологична мощ на Китай. Жън отново отхвърли спекулациите, че неговата компания по някакъв начин е подчинена на Комунистическата партия, въпреки че заяви, че лоялността му в крайна сметка е в ръцете на управляващия орган на страната.

Американските законодатели не са убедени в това. Ето защо Министерството на търговията на САЩ прекъсна потока от американски технологии - от чипове до софтуер и всичко между тях.

Милиардерът остава самотен глас в един конфликт, който ще спомогне за определянето на глобалния пейзаж. Жън, който твърди, че е оцелял от хаоса на Културната революция, отчасти благодарение на много ценения опит в технологиите, продължава да вярва, че технологията на Huawei ще се наложи в бъдеще.

Неговата компания днес генерира повече приходи от продажби, отколкото интернет гигантите Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd. През 2018 г. Huawei изпревари Apple по продажби на смартфони. Негови цитати украсяват стените на стола в разпръснатия кампус на Huawei в покрайнините на южния мегаполис Шънджън, а служителите все още говорят за него с благоговейни тонове. Докладът на компанията за 2018 г. показва, че той притежава дял от 1,14%, което му дава нетна стойност на активите от 2 млрд. долара според индекса Bloomberg Billionaires.

Рен, който е оцелял от голямата гладна криза на Мао Дзедун, основава Huawei през 1987 г. с 21 000 юана, казва, че Huawei ще направи всичко възможно, за да оцелее. Той ще игнорира шума, докато прави за своя бизнес най-доброто, което може. Междувременно натискът ще се отрази негативно. В един момент по време на интервюто невъзмутимото поведение на Рен се пропука - макар и само за минута.

„САЩ никога не са купували продукти от нас“, каза той, настръхнал. „Дори ако САЩ искат да купуват нашите продукти в бъдеще, няма да мога да ги продавам. Няма нужда от преговори".

Вижте още във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още