IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Telefonica надмина очакванията на анализаторите

Компанията се радва на силно представяне в Бразилия и Германия

18:38 | 24.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Испанският телеком Telefonica отчете печалба, която надмина очакванията, благодарение на силното представяне на бизнеса ѝ в Бразилия и Германия и на по-слаб спад на печалбата на вътрешния ѝ пазар в Испания. Операторът обяви още, че ще се върне към изплащането на дивидент изцяло в брой, пише Bloomberg.

Оперативната печалба преди амортизация и обезценяване е достигнала 3,2 млрд. евро през четвъртото тримесечие, което е под сумата от 3,75 млрд. евро, отчетена година по-рано. И все пак тя надмина средната прогноза на анализаторите за 2,6 млрд. евро по данни на Bloomberg.

В Испания, която е един от най-конкурентните телекомуникационни пазари в Европа, Telefonica намали темпа на понижение на печалбата си, предимно чрез свиване на разходите.

Печалбата е подкрепена от резултатите в Бразилия и Германия – два от водещите пазари на компанията, както и от звеното Hispam, което обединява страните, в които се говори испански, като част от тях записаха силен растеж.  

Компанията обяви, че очаква нисък едноцифрен ръст на приходите за 2022 г.

Цената на акциите на Telefonica нарасна с около 11% тази година, като се представя по-добре от повишението от 2,4% на по-широкия индекс Stoxx 600 Telecom. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още