IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфонът Ubuntu Edge набира средства чрез сайт за колективно финансиране

Базираната в Лондон Canonical иска да набере 32 млн. долара през следващите 30 дни

13:38 | 23.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Смартфонът Ubuntu Edge набира средства чрез сайт за колективно финансиране

Компанията, разработила операционната система Ubuntu, се е обърнала към уебсайт за колективно финансиране, за да пусне първия телефон, на който нейният софтуер е инсталиран фабрично, съобщи BBC.

Базираната в Лондон Canonical иска да набере 32 млн. долара през следващите 30 дни, за да произведе 40 000 устройства. За да успее, тя трябва да набере няколко пъти повече пари от всеки друг колективно финансиран проект до момента.

Дори и да успее, на мобилната операционна система ще ѝ е доста трудно да се утвърди на пазара, твърди пазарен анализатор.

От Canonical обявиха, че ако успеят да изпълнят целта си с помощта на сайта Indiegogo, първата партида от телефоните ще бъдат готова до май 2014 г. 



Сегашният рекорд на Indiegogo е 1 665 380 долара, набрани от Scandu Scout - схема за разработване на медицински скенер. Рекордът на конкурентния сайт Kickstarter е 10 266 845 за смарт часовника Pebble.

Според Vanonical базираната на Linux Ubuntu е различна от останалите операционни системи за смартфони, защото поддържа същите десктоп приложения като персонален компютър, инсталиран със софтуера на компанията.

Програмите изглеждат като стандартни мобилни приложения, когато телефонът се използва като самостоятелно устройство. Потребителският интерфейс се променя и става като този за десктоп, когато телефонът се свърже с монитор. Освен това Ubuntu поддържа приложения, написани на HTML5, макар и с по-бавна скорост.

Canonical започна да предлага версия на системата си, която върви на ограничен брой устройства с Android през февруари, като свалянето ѝ е безплатно.

Освен 4 гигабайта РАМ, Canonical обещава, че телефонът им ще има и място за съхранение от средно над 128 гигабайта, а 4,5-инчовият екран ще е изработен от сапфирени кристали. Ще има и възможност той да използва Android, ако потребителят пожелае.

Устройството, което ще носи името Ubuntu Edge, ще се произвежда от азиатска компания, която вече е правила телефони за други компании.

Кампанията по набиране на средства за Canonical ще продължи до 21 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Дано успеят. Убунту са единствените, които се борят на всички фронтове, като ползват само и единствено проект с Отворен код. Дори андроида не е толкова отворен. Ако имах излишна ливкидност щях да им налея малко:)) за сметка на това пък ако успеят най-вероятно ще си купя телефонче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още