IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT индустрията пледира за спешна реформа на образованието

До 2015 г. страната ще има нужда от 3 пъти повече софтуерни специалисти и 2 пъти повече управленски кадри и специалисти по маркетинг и продажби в сектора

15:27 | 17.09.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Средната работна заплата в сектора е около 2300 лева на месец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Средната работна заплата в сектора е около 2300 лева на месец. Снимка: Ройтерс

Явор Джонев е красноречив пример за трудовата миграция в българския IT сектор, която напоследък се характеризира с немислим за други браншове тренд – емигриране и след това имигриране на млади и високообразовани българи. Преди да стане съосновател и председател на надзорния съвет на "Сирма Груп Холдинг" и зам.-председател на управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Джонев в продължение на цели 15 години си изкарва хляба в Канада. „Общият ефект от емиграцията за нашия сектор е по-скоро положителен. Защото младите специалисти излизат навън, но създават мрежи и познанства, които след това често ползват при връщането си в България. А тенденция за връщането им вече има“, каза Джонев.  

Сега, наред с всичко останало, той си е поставил за задача да инициира широк обществен диалог за образователна реформа в България.

А нужда за диалог има, защото според представители на сектора на информационните технологии компаниите страдат от недостиг на три пъти повече кадри, като този недостиг ще става все по-остър в бъдеще, ако индустрията расте със същия темп. Само софтуерният бранш, който ежегодно расте с 10%, ще изпита дефицит от над 27 000 незаети работни места през 2015 г.

Този дефицит представлява по-малко от 10% от прогнозирания недостиг на ИТ специалисти на европейско ниво, стана ясно днес при представянето на секторния анализ за сектор „Информационни технологии 2013“, изготвен от БАСКОМ и Българската стопанска камара и базиран на „кабинетни проучвания“ и на интервюта и срещи с компании и експерти от сектора.

В следващите десет години се очаква голямо търсене на бизнес аналитици и творчески личности, за всички позиции в сектора на информационните технологии, смята председателят на БАСКОМ Георги Брашнаров. Сред най-търсените ще бъдат още проектанти на решения, специалисти, които могат да правят развойна дейност и да създават технологии, лидери вместо управители и маркетолози вместо продавачи, както и дизайнери, сценаристи и специалисти по ползваемост и потребителско преживяване.

В по-средносрочен и дългосрочен план обаче все по-голям интерес на пазара на труда се очаква да има към следните специалисти - Android Developer; iOS Developer; Mobile Developer; Cloud Developer; Cloud System Engineerr; Platform Engineer; Applications System Engineer; BI Data Architect, SaaS Administrator и др.

Според анализа през 2012 г. най-сериозни трудности има при наемането на кадри с 3-5 години професионален опит в индустрията. Това твърдение се отнася преди всичко за старши софтуерни разработчици, старши архитекти, специалисти по осигуряване на качеството и проектни мениджъри. От тези позиции се очакват по-високо ниво на обучение, познания за индустрията, продуктивност в комбинация с „меки” умения още от първия работен ден. Около 10% от работните места остават незаети.

Дефицитни се оказват професиите в дигиталното пространство, включително тези, свързани с дигиталните разновидности на традиционния маркетинг - Google Ads specialist, SEO, SEM, Community manager, специалист социални медии, дигитален продуцент, както и професии като специалист по ползваемост и дизайнер на игри. Това са нововъзникващи професии, които представляват хибриди от търсени умения. Така например един специалист по ползваемост трябва да има познания за програмиране и психология и антропология, докато един дизайнер на игри следва да може да съчетава базов програмистки опит, познания за теорията на игрите, изкуствения интелект и кибернетиката, както и много креативност.

Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
V.At.
преди 10 години
До 1.Само един пример за отношението към математиците и математическите специалности. От години българчетата печелят златни медали на олимпиади по математика или информатика. Имат гарантиран прием в най-добрите ВУЗ в САЩ. Да сте чули или чели техните учители или треньори, защото това не става с фръцкане, а с много труд и подготовка да са канени и показвани от медиите. По една случайност познавам някои от вече бившите им, да кажем, треньори. Не са го правили за слава, но се оттеглиха с огорчение. И за да се подготвят 10 пъти повече програмисти е необходимо да има 10 пъти повече преподаватели, не само в училищата, а и в университетите.А иначе ФМИ, който съм завършил и с който се гордея върви към закриване поради пределна възраст на преподавателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 10 години
Напълно съм съгласен с iconomist. С мутрагенстване животът е по-кратък. :)Ученето и предприемаческия дух ще ни измъкне от блатото. Затова е най-добре да се започне работа за някоя компания. Да се учи бързо от хората, които са там. И в най-кратки срокове да започнеш свой бизнес.Както казват "Ако не започнеш да сбъдваш мечтите си, някой друг ще те наеме да сбъднеш неговите." ;)И накрая, не може да не помрънкам срещу работодателите. :) Иначе, ще направя добро впечатление на Иво.На пръсти се броят коректните работодатели в ИТ индустрията в България. Така че, има голяма вероятност да попаднеш на некоректен такъв и той да те измами. В мига в който усетите, че работодателя е микере, започвай да търсиш друга работа. Ако си натрупал достатъчно опит, започни да търсите извън страната. В противен случай ще те ощетят и дълго ще съжаляваш за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 10 години
Иво, благодаря ти за страхотния съвет, който ми даде. Ще положа нужните усилия за да развия професионално себе си. ;)Прекрасно е, че си натрупал впечатления за хората около теб. Сигурен съм, че това ще ти е от голяма полза. :)Ще те помоля да споделиш причината, по която напусна твоя работодател, след като е толкова коректен?Също така, ще те помоля да споделиш, как ти помагаш на обществото и държавата? Това ще ме направи наистина щастлив, защото търся успели хора, от които да се уча. Благодаря ти предварително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 10 години
Определено програмирането ми изглежда по-перспективно от гледането на домати, с което преди няколко седмици ни съветваше да се оправим Хърсев.Продукти с висока добавена стойност, това ни е нужно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Първо да оправят тоалетните по училищата , а после да говорят за реформи !п.п.Образователната реформа трябва да се крепи на почина на математическите гимназии - профилиране от рано и яко натискане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
Sakamano
преди 10 години
Висшето образование в страната ни е прекалено достъпно и това го обезсмисля. В момента обучаваме специалисти (за сметка на данъкоплатците), които след като завършат ще отидат да работят за други държави.Един от малкото останали ресурси на страната ни е човешкия потенциал и ние го пропиляваме с лека ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
pif79
преди 10 години
И аз идвам т ИТ индусрията. И съм работил почти изцяло в БГ компании, научил съм много, в момента си работя самосоятелно и изобщо не се оплаквам. Носъм положил много усилия, а и не мога да се оплача от бившите си работодатели, дори напротив.И като цяло впечатлението ми е, че такива мрънкачи, на които все някой им е виновен, обиновено са се чувстват неодоценени в работат си, но само защото всъщност толкова и си заслужават. И вместо да се оплакват по-добре да положат нужните усилия да развият себе си професионално, както и да помогнат на обществото и държавата като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
Умните хора по-лесно си намират работа. Умните и квалифицирани хора правят повече пари. В образованието трябва да се инвестира и то много.Проблемът е, че никой не иска да го прави. Един мандат е 4 години. На политиците им трябват резултати в рамките на мандата, за да могат да ги преизберат.А резултатите от инвестициите в образованието ще се видят след като се изучат поне 10 набора. А това прави 20 години. Не виждам политик да мисли в такава перспектива.Отделно ДПС, БСП и Атака не искат умни избиратели, щото умните не гласуват за тях. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
В името на обратния резултат - повече реформи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 4
I
преди 10 години
Компаниите от ИТ сектора, ако разчитат на държавата са фалирали. Обучението на кадри трябва да се вгради в политиката на фирмите.В САЩ онлайн сайтовете за ИТ обучение, изместват традиционното - lynda.com. Има достатъчно книги, които могат да бъдат закупени от ИТ компаниите и инвестирани в обучение. Стига сте чакали на държавата - глупаво е да сте зависими от нея за собственото си развитие и просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още