IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT индустрията пледира за спешна реформа на образованието

До 2015 г. страната ще има нужда от 3 пъти повече софтуерни специалисти и 2 пъти повече управленски кадри и специалисти по маркетинг и продажби в сектора

15:27 | 17.09.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Средната работна заплата в сектора е около 2300 лева на месец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Средната работна заплата в сектора е около 2300 лева на месец. Снимка: Ройтерс

Явор Джонев е красноречив пример за трудовата миграция в българския IT сектор, която напоследък се характеризира с немислим за други браншове тренд – емигриране и след това имигриране на млади и високообразовани българи. Преди да стане съосновател и председател на надзорния съвет на "Сирма Груп Холдинг" и зам.-председател на управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Джонев в продължение на цели 15 години си изкарва хляба в Канада. „Общият ефект от емиграцията за нашия сектор е по-скоро положителен. Защото младите специалисти излизат навън, но създават мрежи и познанства, които след това често ползват при връщането си в България. А тенденция за връщането им вече има“, каза Джонев.  

Сега, наред с всичко останало, той си е поставил за задача да инициира широк обществен диалог за образователна реформа в България.

А нужда за диалог има, защото според представители на сектора на информационните технологии компаниите страдат от недостиг на три пъти повече кадри, като този недостиг ще става все по-остър в бъдеще, ако индустрията расте със същия темп. Само софтуерният бранш, който ежегодно расте с 10%, ще изпита дефицит от над 27 000 незаети работни места през 2015 г.

Този дефицит представлява по-малко от 10% от прогнозирания недостиг на ИТ специалисти на европейско ниво, стана ясно днес при представянето на секторния анализ за сектор „Информационни технологии 2013“, изготвен от БАСКОМ и Българската стопанска камара и базиран на „кабинетни проучвания“ и на интервюта и срещи с компании и експерти от сектора.

В следващите десет години се очаква голямо търсене на бизнес аналитици и творчески личности, за всички позиции в сектора на информационните технологии, смята председателят на БАСКОМ Георги Брашнаров. Сред най-търсените ще бъдат още проектанти на решения, специалисти, които могат да правят развойна дейност и да създават технологии, лидери вместо управители и маркетолози вместо продавачи, както и дизайнери, сценаристи и специалисти по ползваемост и потребителско преживяване.

В по-средносрочен и дългосрочен план обаче все по-голям интерес на пазара на труда се очаква да има към следните специалисти - Android Developer; iOS Developer; Mobile Developer; Cloud Developer; Cloud System Engineerr; Platform Engineer; Applications System Engineer; BI Data Architect, SaaS Administrator и др.

Според анализа през 2012 г. най-сериозни трудности има при наемането на кадри с 3-5 години професионален опит в индустрията. Това твърдение се отнася преди всичко за старши софтуерни разработчици, старши архитекти, специалисти по осигуряване на качеството и проектни мениджъри. От тези позиции се очакват по-високо ниво на обучение, познания за индустрията, продуктивност в комбинация с „меки” умения още от първия работен ден. Около 10% от работните места остават незаети.

Дефицитни се оказват професиите в дигиталното пространство, включително тези, свързани с дигиталните разновидности на традиционния маркетинг - Google Ads specialist, SEO, SEM, Community manager, специалист социални медии, дигитален продуцент, както и професии като специалист по ползваемост и дизайнер на игри. Това са нововъзникващи професии, които представляват хибриди от търсени умения. Така например един специалист по ползваемост трябва да има познания за програмиране и психология и антропология, докато един дизайнер на игри следва да може да съчетава базов програмистки опит, познания за теорията на игрите, изкуствения интелект и кибернетиката, както и много креативност.

Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 3
индианеца
преди 10 години
Има нужда от софтуеристи, инжинери, дюлгери, доктори, .. а държавата произвежда карди по психология, социология, бизнес администрация и мениджмънт. Много вожд, малко индианец. Тука са останали само разни твърдоглавци, които отказват да приемат ситуацията. В тях ни е надеждата. Една шепа хора останахме. Иначе с българи в България, колкото пъти съм се хванал, все съм съжалявал. Стане ли дума за пари нещо им става в главата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
ivan.ivanov
преди 10 години
Много ясно, че IT специалистите ще напускат страната. Че няма да работят за без пари на измамници. Как да започнеш работа в българска компания, след като повечето са супер измамници? Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.В миналото, повечето от българските компании, за които съм работил са ме мамели. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, и това време не ми беше платено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 10
ivan.ivanov
преди 10 години
От опит знам, че ако една компания не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя ти заплатата или още от начало започнат да те лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея. Рано или късно ще съжаляваш жестоко за това, че си работил за тези хора.А за тези, които имат желание да трупат опит, започнете работа, но не се задържайте прекалено дълго. Учете бързо, трупайте опит и след година-две, заминете в някоя по-цивилизована страна. Направете го, защото в противен случа ще бъдете излъгани и ощетени. А един ден силно ще съжалявате, че не сте имигрирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
MarkoM
преди 10 години
Да ве, а каква е разликата между маркетолози и продавачи :D и как един управител може да става за управител, без да е лидер , докато обратното съвсем си може ;) па и нужда от сценаристи-на каво ще правят сценарий,на това как да живеем в измислените игри ли? Бла Бла Бла ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Бла-бла! Така се звърта една образователна система - събират се неколко подобни на Джонев и решават - от утре ще обучаваме 10 пъти повече софтуеристи и децата се затичват право в клас! хаха!На некой ясно ли му е, че става дума за математика, много математика, още от детската градина! Някой да е чул в България обществото да се гордее с математици, да ги избутва ввъв ВИП пространството? Я погледнете ВИП Брадър кого лансира за елит на обществото ни! Как си ги представяте дечицата масово да започнат да залягат над математиката, като за тях е много по-престижно да попиват житейската драйфня на клоуни като Фънки! Ами чухте ли, че онзи велик българин Цонко е въвел в даскалото в Каварна вместо звънец да пускат хеви метъл парчета - една седмица AC/DC, една седмица Manowar, после Дио... И групата на Фънки "Ч!ерно фередже" открива учебната година там - текстовете им са особено креативни от гледна точка и на целите на образованието в България и на софтуерните блянове на некакви привнесени лемури
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още