fallback

IT индустрията пледира за спешна реформа на образованието

До 2015 г. страната ще има нужда от 3 пъти повече софтуерни специалисти и 2 пъти повече управленски кадри и специалисти по маркетинг и продажби в сектора

15:27 | 17.09.13 г. 17
Автор - снимка
Създател

Явор Джонев е красноречив пример за трудовата миграция в българския IT сектор, която напоследък се характеризира с немислим за други браншове тренд – емигриране и след това имигриране на млади и високообразовани българи. Преди да стане съосновател и председател на надзорния съвет на "Сирма Груп Холдинг" и зам.-председател на управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Джонев в продължение на цели 15 години си изкарва хляба в Канада. „Общият ефект от емиграцията за нашия сектор е по-скоро положителен. Защото младите специалисти излизат навън, но създават мрежи и познанства, които след това често ползват при връщането си в България. А тенденция за връщането им вече има“, каза Джонев.  

Сега, наред с всичко останало, той си е поставил за задача да инициира широк обществен диалог за образователна реформа в България.

А нужда за диалог има, защото според представители на сектора на информационните технологии компаниите страдат от недостиг на три пъти повече кадри, като този недостиг ще става все по-остър в бъдеще, ако индустрията расте със същия темп. Само софтуерният бранш, който ежегодно расте с 10%, ще изпита дефицит от над 27 000 незаети работни места през 2015 г.

Този дефицит представлява по-малко от 10% от прогнозирания недостиг на ИТ специалисти на европейско ниво, стана ясно днес при представянето на секторния анализ за сектор „Информационни технологии 2013“, изготвен от БАСКОМ и Българската стопанска камара и базиран на „кабинетни проучвания“ и на интервюта и срещи с компании и експерти от сектора.

В следващите десет години се очаква голямо търсене на бизнес аналитици и творчески личности, за всички позиции в сектора на информационните технологии, смята председателят на БАСКОМ Георги Брашнаров. Сред най-търсените ще бъдат още проектанти на решения, специалисти, които могат да правят развойна дейност и да създават технологии, лидери вместо управители и маркетолози вместо продавачи, както и дизайнери, сценаристи и специалисти по ползваемост и потребителско преживяване.

В по-средносрочен и дългосрочен план обаче все по-голям интерес на пазара на труда се очаква да има към следните специалисти - Android Developer; iOS Developer; Mobile Developer; Cloud Developer; Cloud System Engineerr; Platform Engineer; Applications System Engineer; BI Data Architect, SaaS Administrator и др.

Според анализа през 2012 г. най-сериозни трудности има при наемането на кадри с 3-5 години професионален опит в индустрията. Това твърдение се отнася преди всичко за старши софтуерни разработчици, старши архитекти, специалисти по осигуряване на качеството и проектни мениджъри. От тези позиции се очакват по-високо ниво на обучение, познания за индустрията, продуктивност в комбинация с „меки” умения още от първия работен ден. Около 10% от работните места остават незаети.

Дефицитни се оказват професиите в дигиталното пространство, включително тези, свързани с дигиталните разновидности на традиционния маркетинг - Google Ads specialist, SEO, SEM, Community manager, специалист социални медии, дигитален продуцент, както и професии като специалист по ползваемост и дизайнер на игри. Това са нововъзникващи професии, които представляват хибриди от търсени умения. Така например един специалист по ползваемост трябва да има познания за програмиране и психология и антропология, докато един дизайнер на игри следва да може да съчетава базов програмистки опит, познания за теорията на игрите, изкуствения интелект и кибернетиката, както и много креативност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още