IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber и Facebook са готови да обединят усилията си?

Двете компании обсъждат вграждането на услугата за споделяне на автомобили във Facebook Messenger

17:26 | 25.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;https://www.facebook.com/mobile/messenger</em></p>

Снимка: https://www.facebook.com/mobile/messenger

Може би главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг трябва да обърне внимание на Азия, за да открие вдъхновение за това в какъв вид платформа може да се превърне Facebook Messenger.

Ето една идея: обединяването с популярното мобилно приложение Uber, което предоставя услуги за споделяне на пътувания с автомобили, би било от полза и за двете компании, а вероятно и за техните потребители, пише Re/code.

Подобна сделка може да бъде първата стъпка в превръщането на приложението Messenger в нещо повече от инструмент за общуване - в платформа за онлайн търговия, моделирана отчасти като азиатските ѝ конкуренти WeChat и Line.

Ето защо Зукърбърг е провел предварителни разговори с главния изпълнителен директор на Uber Травис Каланик за потенциалното вграждане на услугата в приложението Facebook Messenger, твърдят източници, запознати с обсъденото по време на разговорите.

Представителите на Facebook и Uber обаче отказват коментар по темата.

Въпросът е как Uber да се впише в Messenger? На пазарите, на които Uber се радва на най-голяма популярност, потребителите я използват всяка седмица или всеки ден. Като се има предвид това, идеята за интегрирането на често използваната услуга ще помогне за популяризирането на Messenger.

В Китай например потребителите на WeChat могат да си поръчат такси чрез самото приложение. Това се случва благодарение на факта, че в него е интегрирана услугата Didi Dache за поръчка на такси.

Подобно сътрудничество на Facebook и Uber може да е полезно и за двете страни. Facebook ще добави нова услуга, която пък може да ѝ помогне да получава повече информация за плащанията на потребителите. Така тя ще да изгради база данни, която да ѝ е от полза при бъдещи инициативи в посока онлайн търговия или продукти, свързани с преводи на пари.

Facebook обяви, че от миналата седмица е започнала тест на бутон „Купи“, който ще позволи на потребителите да купуват директно от реклама или от публикации на компаниите.

Същевременно партньорството с Facebook ще даде на Uber достъп до милиони потенциални нови клиенти. През април Зукърбърг заяви, че Messenger има 200 млн. потребители месечно.

Партньорството с Uber обаче няма да е първото такова за Messenger. През май компанията обяви, че започва да работи с Google Maps. Все още не е ясно обаче какво ще накара новите потребители да поръчват кола през Messenger вместо да използват директно Uber.

Наскоро Facebook нае бившия президент на PayPal Дейвид Маркъс и му възложи задачата да управлява Messenger, както и да помага във вземането на решения за това как в крайна сметка компанията да печели от приложението.

По време на представянето на резултатите на Facebook за тримесечието в сряда Марк Зукърбърг предупреди, че социалната мрежа не бърза и не се стреми към „евтин и лесен подход“ към генерирането на приходи от Messenger. Той многократно заявяваше, че твърде много реклама може да подплаши потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още