IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нова патентна война?

Microsoft обяви, че съди Samsung заради нарушено патентно споразумение

11:46 | 02.08.14 г.
Задава ли се нова патентна война?

Microsoft Corp. обяви, че съди Samsung Electronics Co. заради нарушение на договор за патенти, съобщава Wall Street Journal.

Това е първата съдебна битка между компаниите, посочва още изданието.

От Microsoft обясняват, че с южнокорейския производител на потребителска електроника са сключили договор за съвместно използване на патенти през 2011 г.

Американският технологичен гигант е сключил подобно споразумение и с други производители на смартфони, работещи под операционната система Android.

Съгласно сделката от 2011 г. Samsung плаща на Microsoft неназована сума за всеки телефон и таблет под Android, който продава. Според анализатори от Nomura Securities през миналата година американската компания е събрала около 2 млрд. долара от тази такса.

В жалбата на Microsoft се посочва, че Samsung е закъснял с последното плащане, като е отказал да плати дължимите лихви по него.

Същевременно южнокорейската компания твърди, че със сделката за Nokia Corp. американският концерн също е нарушил договорките.

Microsoft настоява съдът да наложи спазването на условията на договора от 2011 г. и декларира, че придобиването Nokia не обезсилва споразумението за съвместното използване на патенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още