IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай показва червен картон на Symantec и Kaspersky

Пекин вади двете водещи компании за кибер сигурност от доверения си списък

18:45 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай изважда от доверения си списък две водещи компании за кибер сигурност - американската Symantec и руската Kaspersky Lab, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация от китайските държавни медии.

В замяна на това китайските власти са приели в списъка пет нови компании, всичките от Китай.

„Проучваме случая и започваме разговори с китайските власти. Твърде рано е да кажем подробности", коментира говорител на Kaspersky. От Symantec все още няма позиция, а друг продукт на компанията беше забранен в Китай миналия месец.

Решението на китайските власти е следствие от желанието на Пекин да се дава предимство на местните компании. Тази практика е широкоразпространена в Китай, като се ползва в много сектори.

Други компании с подобни проблеми в страната са Cisco Systems, International Business Machines (IBM) и Microsoft. затрудненията им се усилват, откакто бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри методите на работа на американските тайни служби.

През последната година всички от тях бяха разследвани от китайските власти, като разследването срещу Microsoft все още продължава. Софтуерният гигант беше изненадан и от забрана на властите в Китай за използване на Windows 8. Според агенция Синхуа със забраната за ползване на Windows 8 правителството иска да осигури компютърната сигурност в страната, след като по-рано тази година Microsoft заяви, че спира поддръжката на масово използваната в страната операционна система Windows XP.  

За Microsoft забраната на Windows 8 е поредният казус, пред който компанията е изправена в Китай. През юли 2012 г. технологичният гигант обвини девет китайски доставчици на софтуер за предлагането на нелицензирани програми в навечерието на старта на Windows 8. Компанията също така се опита да работи с правителството за облекчаване на ефектите от пиратството, но усилията не дадоха желания резултат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още