IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският регистър има бъг при ползване чрез Mac и Mozilla Firefox

Системата не позволява качването на .pdf файлове, което дискриминира потребителите на някои операционни системи и браузъри

12:18 | 07.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От години в България има опити да се създаде работещо електронно правителство, което да спести милиони часове чакане по опашки и още толкова пари. Търговският регистър на Агенцията по вписванията е сред създадените и работещи такива системи. В него по закон трябва да бъдат вписани всички търговци, извършващи дейност в страната. Таксата за пълен достъп до базата му с данни е 100 лв. на година от 2014 г.

За да бъде наистина ефективна тази база с данни, тя трябва да бъде максимално неутрална и да работи на всички комбинации от големи операционни системи и интернет браузъри. Това гарантира неутралността ѝ, както и че всеки един гражданин или бизнесмен ще може бързо и ефективно да си свърши работата.

Този проблем го няма при работа с операционни системи Windows, Linux и браузъри Internet Explorer и Google Chrome.

За съжаление, някои потребители сигнализират, че при ползването на търговския регистър има проблем при прикачване на .pdf файлове при ползване на компютър Mac и браузър Mozilla Firefox, сигнализира адв. Емил А. Георгиев в своя блог De Libertate Iuris Digitalis.

Прикачването е невъзможно, тъй като системата показва, че .pdf файлът не е разпознат, въпреки че е сред възможните файлове за качване.

Вижте клипчето, направено от адв. Емил А. Георгиев, илюстриращо проблема:

За този проблем съобщават и други потърпевши. Сайтът MHLegal съобщава, че от два месеца е сигнализирал за проблема на техническата поддръжка на Търговския регистър, но решение все още няма. Потребители във форума hardware.bg също се оплакват от този бъг.

При неколкократните ни опити да се свържем с телефоните за поддръжка на Търговския регистър нямаше отговор.

В сряда шефът на IT отдела на Агенцията по вписвания Георги Бошнаков отговори на сигнала на адв. Емил А. Георгиев, като е потвърдил, че върху проблема се работи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още