IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry изненада с по-добри резултати от очакванията

Компанията отбелязва първия си ръст на приходите на тримесечна база от две години насам

16:04 | 18.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичната компания BlackBerry отчете по-малка от очакваната загуба за третото тримесечие в петък и първия си ръст на приходите на тримесечна база от две години насам, което показва, че усилията за преструктуриране може би набират скорост, съобщава Ройтерс.

По-добрите от очакванията резултати, движени от по-високите приходи от софтуер и хардуер, изстреляха акциите на BlackBerry с 6,3% нагоре до 8,29 долара в търговията преди отварянето на пазара в Ню Йорк.

През тримесечието, приключило на 28 ноември, базираната във Ватерло, Онтарио, компания отчита загуба от 89 млн. долара, или 17 цента на акция. За сравнение, преди година компанията отбеляза загуба от 148 млн. долара, или 28 долара на акция.

Без непаричния кредит, свързан с промени в реалната стойност на облигациите, таксите за преструктуриране и други единични ефекти, компанията отчита загуба от 15 млн. долара, или 3 цента на акция.

Приходите за тримесечието са се понижили с 31% до 548 млн. долара спрямо миналата година, но са нараснали с 12% на тримесечна база след девет последователни тримесечни спадове.

Средно анализаторите очакваха компанията да отбележи загуба от 14 цента на акция с приходи в размер на 489 млн. долара, сочат данни на Thomson Reuters.

Приходите от софтуер - ключов показател, внимателно следен от анализаторите, откакто компанията насочи фокуса си върху този сегмент, са се увеличили над два пъти до 162 млн. долара спрямо миналата година.

Приходите от софтуер от началото на фискалната година досега възлизат на около 362 млн. долара, което е в рамките на диапазона от целевите прогнози на компанията за 500 млн. долара за текущата фискална година, която приключва на 29 февруари 2016 г.

Приходите от продажби на смартфони са нараснали за пръв път от четири тримесечия до 214 млн. долара от 201 млн. долара през второто тримесечие.

Компанията не представи веднага цифри за доставките на устройствата. BlackBerry наскоро съобщи за Priv, първия ѝ смартфон с операционната система Google Android на Alphabet.

“Увеличаваме инвестициите, за да постигнем продължителен растеж при софтуера и представянето на Priv”, заяви главният изпълнителен директор Джон Чен, добавяйки, че очаква това да доведе до ръст на приходите през четвъртото фискално тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още