IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry се завръща, но знаят ли инвеститорите това?

Всички прогнозират, че новият ѝ смартфон ще бъде пълен провал, но бъдещето на компанията не е толкова мрачно, пише в анализ на MarketWatch

17:01 | 14.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

BlackBerry има множество позитиви на своя страна, но продължаващото акцентиране върху бизнеса ѝ със смартфони, а не в други области, в които оперира компанията, продължава да подхранва негативните коментари за нея. Истината е, че купувачите се отдръпват от BlackBerry. От гледна точка на пазарната си оценка BlackBerry обаче изглежда добре, а това не се дължи на купувачите, пише в свой анализ MarketWatch.

Оценката ѝ изглежда чудесно благодарение на факта, че компанията има 3 млрд. долара в брой, 1,7 млрд. долара след отчитането на дълга, 473 млн. долара свободни парични потоци и пазарна капитализация от 4,3 млрд. долара.

Пазарната капитализация на BlackBerry без парите в брой е 2,5 млрд. долара, което е по-малко от приходите. Това предполага, че компанията реализира 18,9% от своята коригирана спрямо парите в брой пазарна капитализация под формата на парични потоци в момента

Приходите на компанията са 2,6 млрд. долара и въпреки че те намаляват през последните години, фирмата предполага не само, че приходите ще се стабилизират, а в крайна сметка ще започнат да се подобряват. Това се нарича повратна точка.

Отвъд това BlackBerry не изглежда като компания, която е на път да преживее финансов срив. Тя направи някои стъпки, за да затвърди бизнеса си с продукти за сигурност за мобилни платформи. Благодарение на това спечели хиляди клиенти, които вече са интегрирали тези нейни предложения за сигурност в повече автомобили, отколкото всичките ѝ конкуренти взети заедно. И въпреки че медиите описват BlackBerry като компания, която може да не оцелее, това е далеч от истината, допълва MarketWatch в анализа си.

За съжаление именно тези коментари направляват нагласите на пазара. Инвеститорите не обичат да чуват лоши новини, а около BlackBerry се носят такива от години. Всичко това накара инвеститорите да се питат какво се случва с компанията. Същевременно финансовите показатели на фирмата са стабилни и независимо какво се случва, оценката ѝ остава добра.

През последните години главният изпълнителен директор Джон Чен свърши чудесна работа, за да ограничи всички тези негативи и да препозиционира компанията.

Вниманието на почти всички инвеститори е насочено към бизнеса със смартфони на BlackBerry, въпреки че той няма чак такова значение за компанията, колкото преди. Именно това внимание влияе на нагласите, особено когато се появяват все повече заглавия, посочващи, че фирмата може да излезе от бизнеса със смартфони. Според MarketWatch това няма да се случи никога.

BlackBerry създава вертикален канал за мобилна сигурност, неизменна част от който са смартфоните. Освен за да демонстрира възможностите си и да продава продуктите си на правителства, BlackBerry винаги ще бъде в бизнеса със смартфони, допълва анализът. Компанията обаче ще трябва да направи крачка напред.

Коментарите за новия смартфон Priv предполагат, че той няма да донесе почти нищо на компанията. Инвесторите вярват, че той ще бъде пълен провал. Интересното е, че устройството е разглеждано в негативен план, а по-високата прогноза за приходите не предполага Priv да набере голяма популярност като цяло.

BlackBerry вече има стабилен, интегриран бизнес с мобилна сигурност, който расте, пазарната капитализация е добра, темповете на растеж вече са измерими, значителният интерес към къси продажби вече е налице, а Priv е на пазара.

Priv не може да бъде нещо негативно, а по-скоро може да има голям положителен ефект. Ако се появят дори малки признаци, че смартфонът се приема добре в световен мащаб, BlackBerry има шанса да спечели повече, отколкото през изминалата седмица.

BlackBerry се завръща. Инвеститорите трябва да го имат предвид, обобщава MarketWatch.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още