IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android e донесъл 42 млрд. долара приходи за Google

Евентуална съдебна победа за Oracle може да промени начина, по който се защитава и лицензира софтуерът

10:03 | 11.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Google е генерирал приходи от 42 млрд. долара и печалба в размер на 21 млрд. долара от активацията на над 3 млрд. смартфона с Android, става ясно от предоставени от Oracle Corp. пред съдебен състав документи.

Анализът на иначе пазената в строга тайна финансова информация е разкрит от адвокатa на Oracle Питър Бикс. В иска си производителят на бази данни обвинява Google в използване на неговия Java софтуер без да плаща за това, за да се развива Android. Според Бикс всяка една активация на устройствата се базира на ползването на програмния език Java без лиценз.

От Google заявяват, че адвокатът базира изказването си на информация, извлечена от поверителни вътрешни финансови документи, става ясно още от съдебните документи. Основаната от Лари Елисън Oracle настоява за обезщетение в размер на 9,3 млрд. долара.

„Google избра прекия път и това беше за сметка на Oracle", казва Бикс пред журито на федерален съд в Сан Франциско. „Когато Google направи това, тя наруши основно правило -  не ползвай нечия собственост без разрешение и не я използвай за своя собствена полза. Това е основаната на това дело. Google взе собственост на Oracle, а с това и възможностите на Oracle. Това е историята, която искам да разкажа“, заявява Бикс, цитиран от Bloomberg.

Освен възможността за една от най-големите присъди в историята на САЩ, евентуална победа за Oracle може да промени начина, по който се защитава и лицензира софтуерът.

Журито от осем жени и двама мъже ще прецени дали Google е нарушил авторските права на Oracle за кода Java, за да разработи Android - операционната система, използвана от 80 процента от мобилните устройства в света. Сред призованите свидетели са председателят на Борда на директорите на Alphabet Inc. Ерик Шмид, а съдебните заседатели ще могат да чуят показанията на основателя на Oracle Елисън във видеозапис.

Това е вторият път, в който това дело стига до съд. През 2012 г. предишно жури постанови, че Google е нарушил авторските права на Oracle, но не намери решение за това дали употребата на Java е оправдана съгласно правната доктрина за честна употреба. Върховният съд на САЩ отказа през миналата година да се намеси в случая, като остави всичко в ръцете на федералния апелативен съд. Според него при езика Java става въпрос за авторско право, като по този начин сцената беше подготвена за нов процес.

Oracle твърди, че Google е нарушил авторските права, обхващащи 37 интерфейси на базата на Java, или API – критични комбинации, които позволяват на разработчиците да пишат програми за софтуерни платформи.

Брикс казва пред съдебните заседатели, че API-тата са „в сърцето на това, което прави Java толкова ценна“, описвайки ги пред съдебните заседатели като „пакети от предварително написан код", които могат да бъдат използвани, за да се пишат приложения и програми.

Въпреки че Sun Microsystems е разработила Java с „отворен код" преди Oracle да придобие Sun през 2010 г., при заемане на кода и променянето му е нужен задължителен лиценз.

Адвокатът на Google Робърт ван Нест твърди от своя страна, че Java е „отворен и свободен за всеки, който иска да го използва". Той прави разграничение между "етикетите", или заглавията на API, и техните „кодове за изпълнение", които изпълняват задачите на програмистите. Той обясни и как използването на API-тата на Google трансформира кода в нещо ново, което според него е справедливо ползване по силата на закона, защото не е просто копиране.

„Android е абсолютно ново използване на тези Java API-та“, казва още той, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още