IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват Microsoft заради подкупи в Унгария?

Компанията е уволнила управителя на подразделението си за страната Истван Пап и е прекратила отношенията си с четирима партньори

08:49 | 24.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В изявление по WhatsApp Пап казва, че е „уважаван член" на семейството на Microsoft. Той каза, че е „получил само положителна обратна връзка от ръководството". Поп отказа да коментира по-подробно темата. Представители на унгарското правителство не са отговорили на многократните искания за коментар.

Американските власти разполагат с широка компетентност да разследват и преследват твърдения за корпоративни подкупи и корупция в чужбина съгласно американския Закон за чуждестранните корупционни практики. Той забранява на бизнеса да плаща подкупи, за да печели или поддържа бизнес.

Много големи компании, включително Microsoft, разполагат с процеси, за да привличат вътрешнофирмени изявления за подобни казуси и да докладват за възможни нарушения на федералните агенции. В много случаи федералните следователи не откриват нищо незаконмо, след като започват да разследват твърденията.

Седем от 10-те най-големи глоби, наложени съгласно 41-годишния Американски закон за корупционните практики в чужбина (Foreign Corrupt Practices Act – FCPA) са наложени през последните пет години, става ясно от данни на специализирания уебсайт FCPA Blog. От 2010 г. насам SEC е възнаграждавала източниците на информация с до 30% от наложената глоба, което насърчава увеличаването на подобни сигнали от служителите.

Досега това не се е променило и при администрацията на президента Доналд Тръмп, който нарече в миналото FCPA „ужасен закон". През миналата година Министерството на правосъдието и SEC сключиха извънсъдебно споразумение за 965 млн. долара, което е най-голямото в историята, срещу шведската Telia Co. AB заради нейни нарушения в Узбекистан. Главният прокурор Джеф Сешънс заяви, че няма да се занимава с дела за подкупване на чужди длъжностни лица.

Wall Street Journal съобщи още през 2013 г., че властите в САЩ разследват отношенията на Microsoft с бизнес партньори в Китай, Румъния, Италия, Русия и Пакистан, на фона на твърденията, че тези партньори вероятно са подкупили правителствени служители или са им предоставили услуги.

Не може да се определи дали САЩ продължават да разследват Microsoft в някоя от тези страни. Представители на Министерството на правосъдието и на SEC отказаха да коментират темата. Microsoft заяви в подадения по-рано до SEC годишен отчет на компанията, че сътрудничи на американските власти по въпросите на корупцията в "различни страни",

Отделно от това SEC проучва сделките на Microsoft в Чешката република, разглеждайки твърденията, че може да са нарушени американските закони за борба с корупцията там, твърдят хора, запознати с въпроса. Засега не е ясно дали американските власти продължават да разглеждат тези твърдения. Властите в Чешката република разследват Microsoft по твърдения за антиконкурентно поведение, твърдят хора, запознати с темата. Самата Microsoft заяви, че е наясно с разследването на чешките власти и им сътрудничи.

В Румъния бившият управител на Microsoft Калин Татомир ще се яви в съда през следващия месец по обвинения за пране на пари и съучастие в злоупотребата с публични лица по време на периода, в който ръководеше компанията там. Прокурорите твърдят, че е помогнал на посредниците, които продават софтуер на Microsoft, да получат "неоправдано предимство" чрез методи на корупция, които не са посочени. Адвокатът му отказа да коментира обвиненията. Самата Microsoft не е обвинена в никакви неправомерни действия.

През 2012 г. Microsoft предприе усилия да разубеди унгарското правителство да използва свободен софтуер на конкуренти за обработка на текстове и електронни таблици. През ноември 2012 г. тогавашният оперативен директор на компанията Кевин Търнър се е срещнал с унгарския премиер Виктор Орбан, който е поканил на срещата и група собственици на малки компании, става ясно от правителствено изявление.

През следващите две години Microsoft продаде софтуер за около 30 млн. долара годишно на такива компании, понякога с отстъпки, които биха могли да достигнат до 30% от номиналната цена, твърдят хора, запознати с въпроса. Не може да се определи колко от тези продажби са подложени на проверка.

Служителите по продажбите на Microsoft, базирани извън Унгария, са се отказали от отстъпките, твърди един от източниците. Microsoft заяви, че тези решения се основават на неверни данни от нелоялните унгарски служители. Нито една от отстъпките не е била прехвърлена към правителствените агенции, които в крайна сметка са купили софтуера от посредниците, твърдят източниците. 

Сделките помогнаха за увеличаване на продажбите и за вдигането на профила на местната дъщерна компания. В прессъобщение през юни 2015 г. Microsoft цитира Унгария като „най-добре функциониращо дъщерно дружество по своя размер за последните две години".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
О колко сме изненадани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още