IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще разследва ползването на облачни услуги от публичния сектор

В разследванията ще се включат и 22 национални регулатора

21:45 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;John Taggart/Bloomberg</em></p>

Снимка: John Taggart/Bloomberg

Европейският регулатор, занимаващ се неприкосновеността на данните, обяви, че ще започне съвместни разследвания с 22 национални регулатора във връзка с използването на базирани в облака услуги от публичния сектор, за да провери дали се спазват изискванията за поверителността, предава Ройтерс.  

Разследванията ще покрият над 80 публични служби в Европейската икономическа зона, включително институции на ЕС, обхващащи сектори като здравеопазване, финанси, данъчни, образование и доставчици на ИТ услуги, обяви Европейският борд за защита на данните (EDPB).

Американски компании за изчислителни облаци като AWS на Amazon, Google на Alphabet, Oracle и Azure на Microsoft изграждат центрове за данни в Европа в отговор на нарастващото търсене от частни компании и от публичния сектор.

Коронавирусната пандемия предизвика дигитална трансформация в много организации от публичния сектор и те могат да се сблъскат с трудности при получаването на продукти и услуги, които отговарят на правилата на ЕС за защита на данните, гласи изявление на регулатора.

Общият регламент за защита на данните (GDPR) в Европейския съюз е създаден така, че да защитава правата за поверителност на гражданите на блока и се прилага за всички компании, обработващи или контролиращи личната информация на хората в ЕС.

Европейският борд за защита на данните миналата година започна разследване относно начина на използване на облачните услуги на Amazon и Microsoft от Европейската комисия и Европейския парламент във връзка с опасения за прехвърлянето на лични данни към Съединените щати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още