IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Oracle намалява наполовина

Въпреки това американският софтуерен производител зададе бича прогноза за бъдещия бизнес

11:35 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският конкурент на активния и в България германски софтуерен производител SAP – Oracle,  отчете силен спад в печалбата си през третото фискално тримесечие. Нетната печалба е спаднала до 2,32 млрд. долара от 5,02 млрд. долара за същия период на предишната година, съобщават от американския доставчик на корпоративен софтуер.

Лошият резултат се дължи на разходи за изграждане на центрове за данни, както и на загуби от други инвестиции. Приходите възлизат на 10,51 млрд. долара, което е в съответствие с очакванията на анализаторите.

Цената на акциите спадна с 6% след края на търговията. От известно време Oracle инвестира все повече в облачния бизнес, припомня Bloomberg. Компанията например изгради нови центрове за данни, разшири предлагането си и по този начин привлече клиенти като американската видеоуслуга Zoom.

В същото време Oracle даде оптимистична прогноза за бизнеса си с изчислителни облаци, което помогна на акциите ѝ да се възстановят частично от спада в следборсовата търговия. Главният изпълнителен директор Сафра Кац заяви в конферентен разговор, че приходите от облачни услуги ще „излязат" от фискалната година с ръст между 24 и 26%. Общите приходи през текущото тримесечие ще нараснат с до 5%, каза тя. Анализаторите прогнозират средно увеличение на продажбите с 5% до около 11,8 млрд. долара през текущото тримесечие.

От години Oracle се опитва да разшири бизнеса си с облачни услуги и да спечели позиции на бързо развиващия се пазар, на който лидери са Amazon.com Inc, Microsoft Corp. и Google на Alphabet Inc. Приходите от облачни услуги са нараснали с 24% до 2,8 млрд. долара на годишна база през третото фискално тримесечие, което приключи на 28 февруари, съобщи базираната в Остин, Тексас, компания в четвъртък в изявление.

Продажбите на инструментите на Oracle за планиране на корпоративни ресурси - Fusion ERP и NetSuite - са отчели нарастване съответно с 33% и 27% на годишна база, като и двете са забавили ръста си спрямо предходното тримесечие, тъй като търсенето за обновяване на бек-офисния софтуер, който помага за управлението на функции като счетоводство и снабдяване, е намаляло.

През декември Oracle заяви, че ще придобие доставчика на здравни информационни технологии Cerner Corp. за около 28,3 млрд. долара. Инвеститорите с нетърпение очакват да чуят как покупката ще подпомогне амбициите на Oracle в сферата на здравеопазването, освен с преместването на данни от Cerner - който преди това сключи партньорство с Amazon Web Services - в собствените центрове за данни на Oracle.

„Освен голямото име и достъпа какво друго предлага Oracle? Всички очакват да видят това", казва Тревър Уайт, анализатор в Nucleus Research.

По време на конферентния разговор след публикуването на резултатите мениджърите отказаха да коментират придобиването на Cerner. Прогнозата за продажбите предполага, че сделката няма да бъде сключена през текущия период, приключващ през май, поясниха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още